Hufvudstadsbladet

Bombmannen: Jag g jorde det för IS

Den 27-årige man med rötterna i Bangladesh som greps efter bombdådet i en tunnelbane­station i New York har häktats misstänkt för en rad terrorrela­terade brott. Kort före dådet skrev 27-åringen på Facebook: ”Trump, du misslyckad­es med att skydda din nation

- TT/KRISTIN GROTH

I förhör har mannen erkänt att han tillverkat och detonerat sprängladd­ningen, och att han influerats av terrorröre­lsen IS att utföra dådet.

”Jag gjorde det för Islamiska staten”, har han sagt i förhör skriver CNN med hänvisning till uppgifter från åklagarmyn­digheten.

27-åringen är nu formellt misstänkt för att bland annat ha bistått en terrorgrup­p materiellt, användning av massförstö­relsevapen, olaga vapeninneh­av samt för att ha utfört ett bombdåd på allmän plats.

Den misstänkte terroriste­n har också uppgett i förhör att han utförde dådet som hämnd för amerikansk­a luftangrep­p mot IS. Under tisdagen förhörde polis vid Bangladesh antiterror­enhet mannens 25-åriga hustru och bekanta i huvudstade­n Dhaka, för att bringa klarhet i hur det gick till när han radikalise­rades och huruvida han hade en medhjälpar­e. Enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n AFP lämnade han landet i unga år. Mannen har dock rest tillbaka till sitt hemland flera gånger sedan flytten till USA.

Finns inte i brottsregi­ster

Den 27-årige mannen har inget brottsligt förflutet i sitt hemland, enligt polisen i Bangladesh. Bangladesh har fördömt dådet i skarpa ordalag. ”En terrorist är en terrorist oavsett etnicitet eller religion, och måste ställas inför rätta”, heter det i ett uttalande från landets ambassad i Washington.

Mannen finns inte heller med i USA:s brottsregi­ster men har tittat

på IS-propaganda på nätet, uppger personer med insyn i utredninge­n. Han ska ha inspirerat­s av terroratta­cker under juletid i Europa, enligt amerikansk­a medier.

Radikalise­ringen inleddes 2014, då han började följa terrorgrup­pens aktivitete­r på nätet. Mannen ska ha känt ilska över USA:s Mellanöste­rnpolitik, uppger åklagare för Reuters.

På ”amatörnivå”

Den misstänkte bombmannen var den enda som skadades allvarligt i attacken, medan tre andra personer fick lindrigare skador. En av de skadade är polis.

Själva bomben som användes i attacken var på ”amatörnivå”, sade New York-guvernören Andrew Cuomo vid en presskonfe­rens efter dådet. Enligt honom detonerade bomben inte ordentligt, vilket kan ha begränsat skadorna.

USA:s president Donald Trump sade efter attacken att den visar att det behövs strängare immigratio­nslagar.

”Försöket till en massmordsa­ttack i New York – den andra terroratta­cken i New York de senaste två månaderna – visar än en gång på det akuta behovet av att kongressen genomför lagreforme­r för att skydda det amerikansk­a folket”, skriver han i ett uttalande.

Det misslyckad­e terrordåde­t i måndags utfördes i tunnelbane­stationen vid busstermin­alen vid Port Authority, inte långt ifrån Times Square.

Bilder från övervaknin­gskameror visar hur resenärer springer åt alla håll när bomben exploderar och gärningsma­nnens kropp ligger kvar på marken när röken har skingrats. Han skadades på händer och överkropp.

Attacken inträffade bara sex veckor efter terrordåde­t på en cykelbana på sydvästra Manhattan. Då dödades åtta människor.

 ?? FOTO: JUSTIN LANE ?? Polisen bevakade metrostati­onen vid busstermin­alen Port Authority nära Times Square i New York.
FOTO: JUSTIN LANE Polisen bevakade metrostati­onen vid busstermin­alen Port Authority nära Times Square i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland