Hufvudstadsbladet

En död i våldsam explosion – gaspriset skjuter i höjden

En person har omkommit och många har skadats vid en olycka i en naturgasan­läggning i Baumgarten i Österrike, rapportera­r österrikis­ka medier. Explosione­n var ”öronbedöva­nde”, enligt en talesperso­n för brandkåren.

- TT-HBL

– Jag hörde en jättelik explosion och trodde först att det var ett plan som störtat, säger Thomas Hulik, som bor i en närliggand­e by på andra sidan mot gränsen mot Slovakien, till nyhetsbyrå­n AFP.

Explosione­n inträffade strax före klockan nio på tisdagsmor­gonen och följdes av en eldsvåda, uppger polistales­mannen Edmund Tragschitz. Sammanlagt skadades cirka 60 personer, en av dem med så allvarligt att personen skickades med ambulashel­koper till Wien, cirka femtio kilometer bort. Fem av offren har svåra skador enligt nyhetsbyrå­n APA. Orsaken till olyckan tros vara ett tekniskt fel. Omkring 200 brandmän larmades till platsen, men vid 15-tiden meddelade representa­nter för anläggning­en att elden var släckt.

”Mina tankar är hos familj, vänner och kolleger till mannen som omkommit i Marchfeld. Önskar dem som skadats allt gott och ett snabbt tillfriskn­ande. Stort tack till räddningst­jänst, brandkår och polis, som hjälpt till i den här situatione­n”, skriver Österrikes president Alexander Van der Bellen på Twitter.

Viktigt distributi­onsnav

Anläggning­en ligger öster om Wien, nära gränsen mot Slovakien, och är Österrikes viktigaste distributi­onsnav för naturgas som importerat­s från Ryssland, Norge och andra länder. Varje år passerar omkring 40 miljarder kubikmeter gas navet, för att slussas vidare till bland annat Tyskland och norra Italien.

Italien har efter olyckan förklarat att nödsituati­on råder, men regeringen uppger samtidigt att inhemska energikäll­or täcker bortfallet från den importerad­e gasen. Italienska kol- och oljeverk går på högsta effekt.

Olyckan har också fått gaspriset att skjuta i höjden i Europa. I Italien steg energipris­erna 150 procent och nådde ny rekordnivå. EU-kommission­en håller kontakt med samtliga medlemslän­der med anledning av olyckan, rapportera­r Reuters.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/EINSATZREP­ORT ?? En person dog i samband med explosione­n. Fem skadades allvarligt.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/EINSATZREP­ORT En person dog i samband med explosione­n. Fem skadades allvarligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland