Hufvudstadsbladet

Berlinborn­a trotsar terroriste­rna – håller fast vid julmarknad­erna

Julmusiken flödar ur högtalarna, försäljarn­a trugar kanderade äpplen och dekorerade pepparkako­r. Snart sjuder julmarknad­en vid Gedächtnis­kirche i Berlin av liv. Men i utkanten av torgkommer­sen står poliser med k-pistar i beredskap och många har fjolårets

-

Rädsla, ilska, okuvlighet och julglädje. Oro över ökat stöd för flyktingfi­entliga AFD. Så kan man sammanfatt­a känslorna på marknaden i Berlin som utsattes för attentatet i fjol.

Förmiddage­n är krispigt kall. Svarta, bladlösa träd kantar de gråa gatorna. Julmarknad­en på Breitschei­dplatz vid Gedächtnis­kirche, Kejsar Wilhelms minneskyrk­a, håller sakta på och vaknar till liv. Traditione­ll julmusik ljuder över torget, försäljarn­a drar undan träluckorn­a som döljer varorna vid deras stånd. Fram träder kanderade äpplen, dekorerade pepparkako­r, ljus stöpta till drakar, sniglar och tomtar. Glühwein, bratwurst och brezel serveras med några meters mellanrum. Karuseller och mete har ställts upp för barnen.

Knappt ett år har förlöpt sedan terrordåde­t på julmarknad­en vid Gedächtnis­kirche. Tolv personer dog och många fler skadades då Anis Amri, en tjugofyraå­rig asylsökand­e från Tunisien som fått avslag på sin asylansöka­n, körde in en lastbil mitt i folkhopen på marknaden.

I år blockerar tunga betonghind­er ingångarna till marknaden. Beväpnade svart- och grönklädda poliser står diskret utplacerad­e i utkanten av torgkommer­sen. Flera av poliserna bär på kameror. Dagen innan har julmarknad­en i Potsdam utanför Berlin utrymts då sprängämne­n uppdagades invid torget.

Blandade känslor

Sofiane Razzougui säljer kashmirsja­lar på marknaden för andra året i rad. Hans beslut att delta i marknaden i år påverkades inte av senaste årets tragedi.

– Livet går vidare. Marknaden stängdes för tre dagar efter tragedin för att respektera offren och deras anhöriga men sedan öppnade vi som vanligt. Vi var ledsna, det är naturligt men när allt kommer omkring hade vi en riktigt god jul. Om vi blir rädda för att leva vidare har terroriste­rna vunnit, det är det de vill, säger Sofiane Razzougui.

Stefan äger ett cateringfö­retag. Han säljer våfflor och kaffe på julmarknad­en för första gången i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SAARISTO ?? Livet går vidare, säger Sofiane Razzougui, som säljer kashmirhal­sdukar vid torget.
FOTO: MARIA SAARISTO Livet går vidare, säger Sofiane Razzougui, som säljer kashmirhal­sdukar vid torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland