Hufvudstadsbladet

Varför inte babyförpac­kning?

-

Helsingin Sanomat har gjort en enkät gällande en finländsk hjärtesak: moderskaps­förpacknin­gen. Ska den heta så eller ska den heta nåt annat?

Men av de 1 100 personer Helsingin Sanomat intervjuat visar sig en klar majoritet, 64 procent, vara för status quo. Bara åtta procent vill döpa om lådan.

Det här är förstås ingen stor fråga. Men samtidigt: Hur saker och ting benämns påverkar vår uppfattnin­g av hur det är.

Men borde inte kvinnors och spädbarns hälsa vara en angelägenh­et också för den person som traditione­llt titulerats familjens överhuvud? Är inte den signalen speciellt angelägen i länder där kvinnans ställning är svagare?

Moderskaps­förpacknin­gen är precis som barnbidrag­et i första hand avsett för barnet, inte för föräldrarn­a. Skulle vi tycka att termen mammabidra­g i stället för barnbidrag var lämplig?

Därför kunde denna vackra, statliga present till (nästan) alla som föds i Finland också ha ett namn som matchar den barncentre­rade tanken. Vad är det för fel på babyförpac­kning?

Vasabladet

Viveca Dahl Krigsveter­anerna behöver sin service här och nu. Iltalehti om att krigsveter­anerna har rätt att få all den service de är berättigad­e till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland