Hufvudstadsbladet

100 år av kamp

-

Att vara finländare är ett hårt slit i en kärv natur och soldatdöde­n hänger som ett järtecken över nejden. Finlands sommar är vacker. Men kort.

I den mån litteratur kan skildra nationer följer Väinö Linnas och Vilhelm Mobergs sviter varandra som Finlands och Sveriges kartbilder, nära men åtskilda. De skrevs ungefär samtidigt.

Moberg skriver fram en variant av Jussis historia när Karl Oskar tar över som Kung i stenriket. Han tog en järnstång och stötte ned den här och var, och överallt hördes samma klang: sten. Han gick genom hage och äng, i skog och mo, och det klingade mot järnstaken: sten, sten, sten. Hans far hade gjort sitt: all jord som kunde bli åker var redan åker. Småland var lika hopplöst som Saarijärvi men lösningen blev helt annorlunda.

Sverige fick per capita ett av Europas största utflöden till Nordamerik­a, vilket också blev inledninge­n på en globaliser­ing av i stort sett alla svenska verksamhet­er. Det finska ödet blev i mycket högre grad att stanna och slåss för sin frihet.

Det har man fortsatt med sedan dess. Ett lands hundraårig­a historia rymmer så många aspekter men en återkomman­de i Finlands är en påtaglig kamp för självständ­ighet.

Dagens industri

PM Nilsson i anledning av Finlands 100-årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland