Hufvudstadsbladet

Laukkanen inleder guldjakten – ”väntar bara på att få simma”

Två guld senast – inför EM i Köpenhamn har Jenna Laukkanen ännu större aptit. – Jag tänker inte nöja mig med mindre, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I dag inleder Jenna Laukkanen guldjakten på 50 m bröst – en gren där hon vann EMguld för två år sedan.

– Jag väntar bara på att få simma. Hösten har gått verkligen bra, åtminstone i jämförelse med våren och sommaren. Formen är bra, säger Laukkanen.

Årets kortbaneEM avgörs i Köpenhamn, Danmarks huvudstad. Ett land som Laukkanen har båda bra och goda minnen från.

– Royalarena­n med den tillfällig­a simbassäng­en är verkligen toppen, precis som i Herning. Jag fick flashbacks av EM för fyra år sedan, säger Laukkanen.

– Men det gick inte vidare bra i Herning. Det gör mig bara ännu hungrigare – jag ser verkligen fram emot att visa att jag faktiskt kan simma.

Fokus på 200 meter

Hon har mestadels tränat hemma i Vuokatti under tränaren Toni Piirainens uppsyn, med undantag för ett utomlandsl­äger i oktober. I augusti visade hon lovande form då hon tangerade sitt finska kortbanere­kord på 100 m bröstsim.

– Jag har fokuserat mera på 200 meter än förut. Jag har till exempel simmat hårda 50 meters intervalle­r med 200 meters fart, för att bygga en bättre grundnivå och därmed också förbättra de andra grenarna, säger Laukkanen.

Hon har tränat hårt ända in till de sista dagarna före EM. Ett upplägg som passar henne.

– Det har fungerat bra förut. Jag behöver hård träning fram till att tävlingarn­a börjar. Tävlingspr­o grammet är också tajt, så det är bara att fortsätta med samma rytm.

Tufft program

Laukkanen deltar i 50 m bröst i dag, 100 m medley i morgon, 100 m bröst på fredag, 50 m rygg på lördag och 200 m bröst på söndag. Dessutom deltar hon säkert också i damernas medleystaf­ett och den mixade medleystaf­etten. Ingen risk för att drabbas av tristess på hotellet.

– Det har fungerat bra i de inhemska tävlingarn­a att ha en personlig start per dag. Då tappar man inte greppet, utan håller tävlingsry­tmen hela tiden, säger Laukkanen.

– Man återhämtar sig också lite snabbare efter tävlingar på 25 meters bana än 50 meters bana.

Två guld senast, för två år sedan. Men då tvingades hon stå över 200 meter.

– Jag går ut för att kämpa om medalj och första plats i varje gren. Jag tänker inte nöja mig med mindre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Jenna Laukkanen hör till medaljfavo­riterna i kortbane-EM.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Jenna Laukkanen hör till medaljfavo­riterna i kortbane-EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland