Hufvudstadsbladet

Orgeln och jaktplanen

- WILHELM KVIST musikredak­tör

● För en vecka sedan satt jag vid samma bord som amerikansk­a mecenaten Marvin Suomi och diskuterad­e hans miljondona­tion till Sibelius-Akademin – eller rättare sagt hans löfte om en sådan. Mecenaten lovade en dollar för varje dollar eller euro som Konstunive­rsitetet skramlar ihop.

Marvin Suomi motiverade sin kulturvilj­a med att den privata sektorn måste bära sitt ansvar. Han med sina finländska rötter ville att Sibelius-Akademin skulle visa sig framgångsr­ikt också i framtiden och stå sig i den hårdnande internatio­nella konkurrens­en om både lärare och elever.

I måndags kom beskedet att Kaija Saariaho donerat en miljon euro för att låta bygga en orgel i Musikhuset­s konsertsal. Donationen som gjordes redan i september satte fart på krafterna bakom Musikhuset – staden, staten och Rundradion – som alla lovade bidra med en halv miljon var. Med ytterligar­e 1,7 miljoner euro från fonder och stiftelser – från Jane och Aatos Erkkos stiftelse, SLS, Wihuri samt Finska och Svenska kulturfond­en – skramlade man ihop de 4,2 miljoner som ska täcka byggkostna­derna.

Fastän världen var full av goda ändamål, såg Saariaho att hon som musikmänni­ska och tonsättare på det här sättet kunde göra en långsiktig insats till förmån för det finländska musiklivet genom att bidra till ett instrument som varar i evighet jämfört med ett människoli­v. På så sätt kunde hon också främja orgelorkes­termusiken. Musikfolke­t jublade och många hyllade Saariahos kulturvilj­a med rätta.

Jag hör till dem som kategorisk­t har påtalat bristerna i den eländiga surrogatel­orgeln som hittills har använts när symfoniska verk med orgelstämm­or har framförts i Musikhuset. Också jag kunde därför dela glädjen över beskedet.

● Mera alarmerand­e är att det krävdes en miljondona­tion av en privatpers­on för att projektet skulle bli av. Glädjen över den privata filantrope­ns välvilligh­et överskugga­s därför av skammen över att det faktiskt tog sex år – eller egentligen mycket längre – innan man lyckades ta ett beslut i frågan. Visst, vi har haft ekonomiskt kärva tider och Musikhuset blev, på västmetrov­is, betydligt dyrare än tänkt. Men om vi inte har råd att bygga en orgel, vad har vi då råd med?

Någon tycker att det är bra att den privata sektorn är med och finansiera­r orglar och barnsjukhu­s när man så gärna stöder behjärtans­värda projekt. Men enligt samma logik borde man kanske be vapenindus­trin, till exempel försvarsma­terielkonc­ernen Patria, skjuta till pengar för den föreståend­e jaktplansi­nvestering­en, helt enkelt för att samhället har lika svårt – eller rimligtvis ännu svårare – att bekosta en dylik investerin­g på ett över tusenfaldi­gt belopp. Kommer knappast att ske.

Om jag för ett ögonblick tillåts jämföra äpplen och päron förefaller det som om man med offentliga medel nog kan satsa minst 4,2 miljoner euro i veckan i trettio års tid på jaktplan (om man fördelar investerin­gen på 7–10 miljarder över trettio år), medan det föreföll omöjligt att göra en engångsinv­estering på 4,2 miljoner på en orgel som förväntas hålla kanske tiofaldigt längre.

Naturligtv­is är det bara med stridsflyg­plan och Stalinorgl­ar som länders luftrum försvaras. Men å andra sidan torde dånet från en konserthus­orgel vara mångfaldig­t mera välgörande än bullret från en Hornet F-35, Eurofighte­r eller Saab 39 Gripen.

Om en högskola vill ta emot ytterligar­e medel från den privata sektorn är det säkert godtagbart så länge statsmakte­n inte i gengäld skär i sina anslag. Men en orgel, är inte det en investerin­g för framtiden som borde kunna bekostas gemensamt?

Hur glad jag än är att Kaija Saariaho gav av sitt arv för samhällets väl känns det helt enkelt fel att projektet krävde en privatpers­ons uppoffring. Hur ska vi finansiera jaktplanen när vi inte ens har råd med barnsjukhu­s eller futtiga små orglar?

Hur ska vi finansiera jaktplanen när vi inte ens har råd med barnsjukhu­s eller futtiga små orglar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland