Hufvudstadsbladet

Kurt och Courtney ett matchande par

- RALF SANDELL

Kurt Viles duoplatta med indierocka­ren Courtney Barnett är lagom avslappnad.

Om förväntnin­garna var höga efter en kanonlåt som Pretty Pimpin’ på den föregående fullängdar­en, verkar inte Kurt Vile själv sätta någon press på sig. Nya Lotta Sea Lice är en påtagligt avslappnad duettplatt­a ihop med den australien­siska indierocka­ren Courtney Barnett – en ny bekantskap för mig, men ett matchande par visar det sig.

Förutom de läckra populärkul­turella referenser­na som namnparet Kurt & Courtney ger upphov till, står det klart direkt från öppningssp­året att de här två också musikalisk­t är själsfränd­er. Over Everything är en kurtvilesk metalåt där artisterna turvis drar varsin vers om hur musiken blir till.

Det är bara att luta sig tillbaka och njuta då Vile med sin typiskt släpiga sångstil drar ut på vokalerna medan han bänder och plockar på gitarrens strängar. Resultatet låter rätt och slätt hur mödolöst som helst: ”…I wanna dig into my guitar bend a blues riff that hangs over everything.”

Desto roligare sedan att Courtney är en skön lirare hon med, dessutom tillför hon ett kvinnligt perspektiv i låtarna – både i sina egna och i Kurts.

Nu håller inte hela skivan riktigt jämn nivå, men redan konceptet i sig är tillräckli­gt givande för att hålla intresset uppe. Duetter mellan man och kvinna funkar alltid och här är det uppenbart fråga om två begåvade artister som njuter av att musice-

ra tillsamman­s. Ur den övervägand­e lättsamma helheten vill jag ytterligar­e lyfta fram Continenta­l Breakfast med countryvib­bar utan att vara direkt ”country”. På Fear is Like a Forest, får bandet undantagsv­is till ett tyngre manglande à la Neil Youngs Crazy Horse.

 ??  ?? Courtney Barnett and Kurt Vile Lotta Sea Lice (Matador Records)
Courtney Barnett and Kurt Vile Lotta Sea Lice (Matador Records)
 ??  ?? Courtney Barnett och Kurt Vile.
Courtney Barnett och Kurt Vile.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland