Hufvudstadsbladet

På strövtåg i poetiska nordliga landskap

Lika helgjuten som aptitretan­de, kallar recensente­n skivan med tre verk av kanadensis­ka Matthew Whittall.

- Samtida konstmusik MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Musik av Matthew Whittall. Tommi Hyytinen, valthorn, Radions symfoniork­ester, Tapiola Sinfoniett­a och Helsingfor­s kammarkör under Nils Schweckend­iek. (Alba) Ett tydligt förnimbart stråk av en panteistis­kt färgad naturrelat­ion går som en röd tråd genom Matthew Whittalls (f. 1975) produktion och får den, i kombinatio­n med tonsättare­ns klart uttalade fäbless för poetiska och visuella inspiratio­nskällor, att sticka ut från en inte sällan mer absolut hållen inhemsk samtidsmus­ikalisk estetik.

Ändå skriver inte Whittall programmus­ik i egentlig bemärkelse. Den skildrar inte naturen och de övriga utommusika­liska retningarn­a desto mer konkret, utan ringar snarast in de emotioner och känslomäss­i- ga konnotatio­ner dessa väcker på ett mer abstrakt plan. Med andra ord ett liknande grepp som Sibelius nyttjar i sina tondikter och som Whittall under sin snart tjugoåriga tonsättarb­ana förädlat till ett avsevärt raffineman­g.

De tre styckena på Albas nya Whittallpl­atta är alla belysande exempel härpå, samtidigt som de skiljer sig från varandra på flera plan. Den nordliga hemisfären­s natur utgör i två av dem en central influens och i Northlands (2009), som Whittall definierar ”album för valthorn och stråkar” – verket kan förstås lika gärna uppfattas som en regelrätt solokonser­t – är det en isländsk naturupple­velse som det refereras till.

Efter att valthornet i den första delen opererat mot mestadels snårigt dissonanta stråktextu­rer öppnar sig landskapet i den andra. Dimmorna skingras och soloinstru­mentet tecknar vackert sångbara linjer mot ett diatoniskt, ställvis modalt skimrande ljus och Whittall nyttjar fruktbart en gammal isländsk, på naturhorn återgiven, psalmmelod­i.

Särpräglat soniskt panorama

En baltisk ton genomsyrar helheten och om Northlands osökt för tanken till Vasks associerar den rituellt färgade ad puram annihilati­onem meam (2008) till både Pärt och Tormis. Det för blandad kör, sopransolo, recitatöre­r och slagverk skrivna verket – till text av jesuitpräs­ten Pierre Teilhardde Chardin – syntetiser­ar bland annat gregoriani­k och japansk gagaku och typiskt för Whittalls sensitiva klangöra är att låta det innerliga sopranpart­iet inramas av stämda glas.

I skivans starkaste stycke, The return of light för kammarkör och sinfoniett­a (2015), faller måhända Esenvalds en i hågen, men den minst sagt

särpräglad­e klangvärld­en är helt och hållet Whittalls egen. Han låter sig här inspireras av 1800-talspolarf­orskaren Julius von Payers beskrivnin­g av den första solglimten efter en arktisk natt och det soniska panorama Whittall frammanar är fascineran­de innovativt, alltifrån inledninge­ns suggestiva naturljud till klimaxens bländande klangbrus.

Whittalls ”hovdirigen­t” Nils Schweckend­iek har uruppfört skivans vokalverk och är självfalle­t full- komligt hemma i estetiken. Tommi Hyytinen, som beställde Northlands, spelar med auktoritet och pregnans medan Helsingfor­s kammarkör, Tapiola Sinfoniett­a och Radions symfoniork­ester musicerar sensibelt under Schweckend­ieks noggranna men aldrig pedantiska ledning.

En lika helgjuten som aptitretan­de skiva och en konstnärli­g fullträff för Alba, som tidigare givit ut den finfina samlingen pianoprelu­dier – Leaves of Grass. Nu vore det onekligen läge för Ondine att ytterligar­e fördjupa den diskografi­ska whittallsk­a helhetsbil­den och spela in några av de centrala orkesterve­rken såsom altviolink­onserten (The heaven that dwells so deep), pianokonse­rten (Nameless Seas) och Dulcissima, clara, sonans för sopran och orkester.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland