Hufvudstadsbladet

3TM närmar sig akustisk techno

- RALF SANDELL

I sin nya trio trakterar Teppo Mäkynen förutom trumsetet diverse elektronik och ljudeffekt­er. Inlednings­vis låter det påfallande traditione­llt, även om intrycket snabbt nyanseras.

Som trummis, eldsjäl och spindeln i nätet inom det mesta som gäller den inhemska jazzen under 2000-talet är Teppo Mäkynen en av musikerna i den yngre generation­en som kunde propsa på utmärkelse­n ”Mr. Suomi Jazz”. Förutom de otaliga sammansätt­ningar han suttit med i under årens lopp, har han också med jämna mellanrum återkommit med varierande projekt där han agerat ledare.

Att det handlar om just tillfällig­a projekt snarare än långvariga­re sammansätt­ningar eller fasta band, säger sedan också någonting om Suomi-jazzens väsen. Det föregående, Teddy’s West Coasters – en oktett i 1950- och 60-talens amerikansk­a västkusten­s cool-anda – gav visserlige­n ut två skivor, men vol. 1 och vol. 2 var uppenbarli­gen tänkta att, som ett alternativ till ett dubbelalbu­m, ges ut som två separata sidor av samma mynt inom loppet av ett halvt år. För att sedan läggas åt sidan.

En modern trio

Nya 3TM är nämligen någonting helt annat. Denna gång är det fråga om en modern trio med ständige följeslaga­ren Antti Lötjönen på bas och Jussi Kannaste på sax. Och det moderna elementet består i att Mäkynen vid sidan om trumsetet hanterar också diverse elektronis­k teknik och ljudeffekt­er.

Inlednings­vis låter det påfallande traditione­llt, som typisk ”jazz” när trion kör i gång med Flaig och Kannaste blåser temat. Det här var inte den typen av djärvare elektronis­k jazzfusion jag hade förletts att vänta mig, inte som Flying Lotus eller så.

Men snart nog börjar jag inse att första intrycket inte håller streck. Här kommer elektronik­en snabbt in i bilden redan på första spåret och musiken flummar ut i en mer abstrakt mellandel.

Men också när trion spelar helt akustiskt kan man till exempel på följande Five New Dukes höra influenser från moderna stilar som techno när musiken plötsligt för en längre tid liksom hakar upp sig.

Ihärdiga upprepning­ar

Effekten när en till synes enkel snutt ihärdigt upprepas med små variatione­r, påminner om när pianisten Vijay Iyers trio på skivan Break Stuff (2015) gör ”akustisk techno” på Hood. Om ett slags techno-estetik påminner 3TM också i det att musicerand­et är övervägand­e stramt och återhållsa­mt. Det ges inte utrymme för långa, improviser­ade solon eller ös à la fri jazz.

Så är inte heller elektronik­en påträngand­e, utan just så finstilt utnyttjad att man måste vara alert för att uppfatta den ständigt pågående dialogen mellan de skilda elementen. Att vissa spår bara är korta impression­er av en dryg minuts längd gör sitt till att musiken kan ge ett något försiktigt och fragmentar­iskt intryck om den hamnar i bakgrunden.

Form är 70 minuter lång och kräver en viss koncentrat­ion, gärna ett par hörlurar, men för den uppmärksam­ma lyssnaren blir färden in i den moderna jazzens domäner belönande. 3TM uppträder under den pågående We Jazz-festivalen på Ääniwalli lö 9.12.

 ??  ?? 3TM Form (We Jazz)
3TM Form (We Jazz)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland