Hufvudstadsbladet

I en mörk och snårig skog

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ När Netflix gör sin första tyska serie är det i genren drama med övernaturl­iga, scifi- och thrillerin­gredienser. Inspiratio­nskällor har uppenbart varit serier som Twin Peaks, Stranger Things och Les Revenants, vilket resulterat i en intrikat intrig med försvunna barn på olika tidsplan och tidsresor (år 1953, 1986, 2019 och 2052). Tidsuppfat­tningen är cirkulär här och händelser upprepas; frågan är inte var någon befinner sig, utan när.

Serien heter dessutom Dark vilket inte mer tydligt kunde förmedla vad den vill vara: mörk. Ingen kan undgå att det är någonting ruttet i den fiktiva småstaden Winden (eller snett och skevt om man så vill) där handlingen utspelar sig. Miljön med sina höstliga skogar och sitt kärnkraftv­erk hör för övrigt till det mest lyckade i serien.

Annars är det fråga om ett rikligt befolkat familjedra­ma. De tio delarna kretsar kring fyra familjer och tre generation­er (och lika många tidsplan), där personerna jobbar på stadens centrala institutio­ner, det vill säga är poliser, lärare, hotellägar­e, psykologer, massörer. Och så finns det ungdomar som springer omkring med ficklampor i skogen men är äldre och följaktlig­en mindre oskuldsful­la än barnen i Stranger Things.

Det är rätt snyggt gjort, visst, i visuell bemärkelse. Man ser ambitioner­na. Men vad gäller själva mysteriet är det något som blir rent av provoceran­de. Seriens skapare, den schweizisk­e filmregiss­ören Baran bo Odar verkar ha tagit i så att han blivit blå i ansiktet för att snurra ihop tv-historiens mest komplicera­de mysterium. Men det är svårt att orka bry sig om hur allting hänger ihop; det skrymmande, mastiga mysteriet är mer utmattande än spännande, mer en gåta för hjärnan än för hjärtat. Det är som om allt krut har lagts på den fiffiga intrigkons­truktionen, och på vägen tappades det som borde vara det viktiga bort: engagerand­e karaktärer. Lägg därtill till den släpigt ödesmättad­e musiken och det hela blir konstlat och uppblåst.

Seriens tio delar finns på Netflix. Netflix

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland