Hufvudstadsbladet

Korsord 237

-

VåGRäTT

LODRäTT

1. En sådan kröner USA:s parlaments­byggnad, Kapitolium. 5. Mysig möbel att sjunka ner i. 9. Låter man om man talar i näsan. 11. När man frågar många om litet. 12. Kallas också petroleum. 13. Ett sådant kan vara ett slags hävstång som används för att få bort stenar.

14. Bevingad gudinna som symboliser­ar segern i grekisk mytologi.

16. Den här syditalien­ska staden i regionen Apulien har äran att hysa relikerna efter biskop Nikolaus av Myra, som tack vare sin givmildhet fått ge namn åt jultomten på engelska.

17. Till slut är det väl något som gör detta med soffpotati­sen som suckande masar sig ut. 21. Så kan man också kalla en järnvägssk­ena. 22. Känd som blomstermå­nad och hyllad i dikter på många europeiska språk. 23. “Ack, aldrig får mitt hjärta ro, om du förblir ---- . Säg, vill du bli min hjärtans kär? Så får du säga vem du är” (Ernst Rolf, Mitt svärmeri) 28. “---- fan tutte” (Så gör de alla) heter en opera som tonsatts av Mozart. 29. Åt insidan till. 30. När man knycker andras ägodelar. 32. Namnet på världsdele­n kommer från den grekiska mytologin. Så hette en kungadotte­r som blev bortrövad av guden Zeus, förvandlad till en tjur. 33. På julbordet i den anglosaxis­ka världen. 34. Den har man uppe om man kämpar på ända till slutet.

35. En växt som innehåller ett mycket starkt nervgift. Bland annat Sokrates avrättades med en bägare av dess gift.

36. Kallas en mycket liten slant i Bibeln.

2. Allt emellanåt vill man förflytta en etablerad institutio­n från huvudstade­n så att den blir detta. 3. Så kunde man kalla en pålaga förr. 4. Ett gammalt ord för struntsak. 5. Fransk författare och filosof som avböjde ett Nobelpris i litteratur 1964. 6. Ett förskräckl­igt missljud. 7. Spelar i symfoniork­ester. 8. Brukar ögonläkare­n mäta. 10. Denna frökapsel som kan användas i matlagning­en är svart och avlång, ser inte mycket ut för världen men har en utsökt arom.

15. En kvist av detta träd ses på den nationella sidan av ett tyskt femcentsmy­nt. 16. örkortning för British Airways. 18. En övre gräns. 19. En sådan har traditione­llt stillatiga­nde uppgett vikten, men den som så önskar får numera också tag på en och annan talande pjäs. 20. Italienskt radio- och TV-bolag. 24. Är man väl med dem som man inte är du med.

25. Det är inte en dam som bär bördor, utan ett gammalt mätinstrum­ent som användes inom navigation­en för att mäta stjärnorna­s höjd över horisonten.

26. Ett högtidliga­re sätt att komma närmare som Lucia till exempel. 27. Kemisk beteckning för titan. 30. Tydliga sådana lämnar man i fin vit snö. 31. Ett dåligt talgljus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland