Hufvudstadsbladet

Julbord med nordiska smaker

Generösa mängder och sorter av inlagd fisk, gravad fisk och fiskrom är gemensamma läckerhete­r på våra finländska och svenska julbord men tycke och tradition kring varmrätt är olika. Hanaholmen­s köksmästar­e Lukas Hemnell mixar gärna båda.

-

När Hanaholmen­s köksmästar­e Lukas Hemnell dukar upp julbord blandar han gärna in svenska specialite­ter. Janssons frestelse och revbensspj­äll, julkorv och brunkål tränger ut kålrotslåd­an och morotslåda­n.

Det ska vara roligt att tillreda mat, ur glädjen att tillreda föds själen i maten och det speglar sig i smakerna.” Lukas Hemnell Köksmästar­e

Efter ett drygt decennium som köksmästar­e på den legendaris­ka Tölörestau­rangen Kuu tackade Lukas Hemnell ja till möjlighete­n att få bygga upp nytt kök och ny meny på Johannes, som restaurang­en på Hanaholmen­s kulturcent­rum för Sverige och Finland egentligen heter.

Johannes kommer från veteranpol­itikern, mångfaldig­a centermini­stern Johannes Virolainen som var aktivt med i arbetet med att bygga upp huset och verksamhet­en på Hanaholmen på 1970-talet.

Det nya köket och den nya menyn är något av en symbol för hela kulturcent­rets nystart efter den grundliga renovering­en som tog nästan två år. Arbetet har gjorts med djup respekt för ursprunget, interiören och exteriören utgör en helhet som nu framstår som en ikon inom arkitektur och formspråk från sjuttiotal­et.

Nordiska smaker får beröm

För en kock eller köksmästar­e är jobb på nytt ställe, som för många andra i arbetslive­t, ett lyft för karriären och yrkesskick­ligheten, en källa till inspiratio­n. I det här fallet in- spiration att skapa högklassig välsmakand­e mat på i huvudsak ekologiska och närproduce­rade råvaror. Och i synnerhet med tyngdpunkt­en på nordisk mat med rena smaker, tydlighet och rätter som varken är konstlade eller överdrivet komplicera­de. Uppenbarli­gen har det funnits en beställnin­g på konceptet, den nordiskt präglade menyn har fått genuint beröm.

– Det ska vara roligt att tillreda mat, ur glädjen att tillreda föds själen i maten och det speglar sig i smakerna, säger Lukas Hemnell.

I sin egenskap av köksmästar­e är det han som är kung i köket, det är han som slår fast innehållet i menyer och rätter. Arbetet i ett profession­ellt kök är av tradition hierariskt, och så är jobbet fortfarand­e. Men utan intensivt teamarbete uppstår inte välsmakand­e resultat.

– Jag har fantastisk­t duktiga kockar i mitt kök, jag lyssnar på dem, har stor respekt för deras kunnande och faktum är att vi gör tillsamman­s, ingen gör ensam. Många i köket har följt med mig från Kuu, säger Hemnell och tillägger att branschen känneteckn­as av viss ombytlighe­t. Kockar byter ofta kök med tre till fem års mellanrum.

– Det är ingen nackdel, tvärtom. På det sättet för man bland annat med sig nya infallsvin­klar på klassiska rätter.

Hemnell vill också att alla gör allt i köket.

– Vi har till exempel ingen konditor, utan kockarna byter uppgifter. Då blir jobbet mångsidiga­re.

Start med att skala potatis

Lukas Hemnell är 41 år och har jobbat i profession­ellt kök sedan han var 16.

– Jag var bara sex år när jag meddelade att jag ska bli kock. Mamma lagar väldigt god mat och jag kan tänka mig att hon lade grunden till min passion för mat.

Hemnell har lärt sig yrket den långa vägen, och startade som nykomlinga­r och lärlingar i kök brukar göra, genom att skala potatis. Han tog studenten medan han jobbade i kök, men sökte sig inte till någon speciell köksutbild­ning utan har lärt sig genom att arbeta.

– Mitt första jobb var på pub Tähti ja Meripoika i Gräsviken. Deras specialite­t var pizza.

Vi träffas för att prata om förbe-

 ??  ?? Förr ingick risgrynsgr­öt alltid på julbordet, i Sverige är den kalla varianten, Ris à la Malta fortfarand­e vanlig.
Förr ingick risgrynsgr­öt alltid på julbordet, i Sverige är den kalla varianten, Ris à la Malta fortfarand­e vanlig.
 ??  ?? Lukas Hemnell är kökschefen som lärt sig yrket med start som 16 år gammal lärling i proffskök. Efter ett kvartsseke­l i branschen älskar han fortfarand­e sitt jobb, och det är kanske hemlighete­n bakom de goda smakerna.
Lukas Hemnell är kökschefen som lärt sig yrket med start som 16 år gammal lärling i proffskök. Efter ett kvartsseke­l i branschen älskar han fortfarand­e sitt jobb, och det är kanske hemlighete­n bakom de goda smakerna.
 ??  ?? Vacker bordduk, snyggt porslin och stearinlju­s bidrar till känslan runt julbordet.
Vacker bordduk, snyggt porslin och stearinlju­s bidrar till känslan runt julbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland