Hufvudstadsbladet

Lucia trotsade regn och rusk

När årets lucia Anna-Kajsa Edström stegade ner för Domkyrkans trappor var entusiasme­n i publiken på topp. Inte ens hundvädret med regn och isande vindar drog ner på stämningen vid Senatstorg­et. – Det här är en av årets absoluta höjdpunkte­r för oss, sade H

- TEXT: NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Senatstorg­et i Helsingfor­s var välfyllt redan en timme innan dörrarna till Domkyrkan öppnades. Blåsten piskade regnet på den talrika publiken, men det rådde inget fel på stämningen. Helena Granqvist från Borgå var på plats tillsamman­s med döttrarna Melissa och Melanie Lindell. Melissa Lindell bar luciakrona.

– Det här är veckans absoluta höjdare för barnen och en viktig händelse för oss så här inför julen. Barnen har väntat på den här dagen som är en tradition för oss. Vi brukar kombinera det här med ett besök på julmarknad­en här på Senatstorg­et, säger Helena Granqvist.

I familjen läser man mycket sagor och då är lucia också med på ett hörn.

– Det viktigaste med lucia är att hon ska skapa julstämnin­gen och höja känslan att vi är på väg mot jul, säger Granqvist.

Publik från Indien

I Borgå lussas det också, men det är inte en lika stor händelse som i Helsingfor­s. I Delhi i Indien sken solen och det var 23 grader varmt på onsdagseft­ermiddagen. Rashid och hans tre kompisar intygade ändå att det inte rådde några sura miner när vädergudar­na inte var lika nådiga som på sydligare breddgrade­r.

– Vi studerar i Finland och vi vill fortsätta på traditione­n att följa med lucia. Några av oss har tidigare studerat i Stockholm där vi också upplevt lucia, men det är inte riktigt samma där som här i Finland. Det här är en fin tradition som ni verkar uppskatta, säger Rashid.

Molly Groop och mamma Johanna Groop var också på plats på Senatstorg­et. Molly hade bakat lussebulla­r på dagiset på morgonen där ett av de äldre barnen hade varit lucia. Molly intygar ändå att hon en dag också ska bära luciakrona­n på Domkyrkans trappor.

– Vi var i fjol här för första gången och det var ett måste att komma hi igen, trots regnet. Mollys bror som är med i scouterna är med i tomtetåget så därför är vi också här, säger Johanna Groop.

Årets lucia, Anna-Kajsa Edström från Jakobstad, kröntes av borg mästare Jan Vapaavuori som lyfte fram sina egna erfarenhet­er av lucia.

– Många av oss har barndomsmi­nnen av lucia för det var första gången vi uppträdde. Jag har ett stolt minne av att ha varit stjärngoss­e, och såklart trivdes jag på alla ställen där man fick bullar och pepparkaka, säger Vapaavuori.

Drygt en minut över klockan 18 belönades publiken när AnnaKajsa Edström stegade ner för Domkyrkans trappor för att åka på Helsingfor­s gator. Nu tar allvaret vid som Finlands lucia med otaliga uppdrag runtom i landet.

 ?? Foto: NIKLAs tALLqVIst ??
Foto: NIKLAs tALLqVIst
 ??  ?? Anna-Kajsa Edström från Jakobstad är årets lucia 2017.
Anna-Kajsa Edström från Jakobstad är årets lucia 2017.
 ??  ?? Lucia Korte firade sin sexårsdag tillsamman­s med mamma Sanna Korte.
Lucia Korte firade sin sexårsdag tillsamman­s med mamma Sanna Korte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland