Hufvudstadsbladet

Flygplatse­r planeras bli fjärrstyrd­a

Den första fjärrstyrd­a flygplatse­n öppnar i Finland tidigast om tre år. Det säger Matts-Anders Nyberg, direktör på det nygrundade flygkontro­llbolaget ANS Finland. Bolaget säger också att Åbo flygplats fortsätter ha flyglednin­gen dygnet runt och därför ock

- Men Luftfartsv­erket i Sverige tog fjärrstyrn­ing i bruk 2015. TEXT: BILLE SIRéN FOTO: NIKLAS TALLQVIST

I april startade Kommunikat­ionsminist­eriet det statliga bolaget Air Navigation­s Services Finland, ANS. ANS ansvarar för luftrum och flyglednin­g i Finland. Tidigare skötte Finavia de här uppgiftern­a.

– Förnyelsen gjordes för att spara pengar och förbättra tjänsterna, säger Raine Luojus, verkställa­nde direktör för ANS.

Konkurrens­kraftig lön

Bolagets kostnader är till 60 procent löner, även om 200 personer fick gå när ANS grundades. Efter utbildning­en på ett och ett halvt år är en flygledare­s månadslön mellan 3 000 och 4 000 euro. Mer erfarna flygledare får 8 500 till 10 000 euro.

– Det är konkurrens­kraftiga löner jämfört med andra flygledare i Europa och jämfört med andra yrken i Finland, säger direktör Matts-Anders Nyberg på ANS. Ni vill spara pengar. Är flygledarn­as löner rimliga, tycker du? – Ganska. Men flygledare behöver inte ha en högre utgångslön. Vi vill se en måttlig utveckling av lönerna, säger Nyberg.

Under ANS första dryga åtta månader kan bolaget enligt Luojus redovisa en tillväxt på åtta procent.

I dagsläget omsätter ANS 83 miljoner euro årligen. Den största inkomstkäl­lan är flyglednin­gsavgifter, som uppbärs för varje kilometer ett flygplan färdas i Finlands luftrum. Den vill ANS sänka för att locka fler flygbolag att välja en rutt över Finland. Nästan hälften av all flygtrafik i Finland varken landar eller lyfter här.

Sedan 2016 får flygbolag välja den rutt i Nordeuropa där flyglednin­gsavgifter­na är lägst. I praktiken betyder det här att ett flyg från Tokyo får flyga över Estland för att landa i Helsingfor­s, även om flygplanet då förbrukar mer bränsle.

– Vi tänker föreslå att bolag alltid ska välja den mest miljövänli­ga rutten, men det är troligtvis omöjligt på europeisk nivå, säger Luojus.

Fjärrstyrd­a flygplatse­r i Sverige är ”konservati­va och dyra”

ANS planerar fjärrstyrd­a flygplatse­r. Fördelen är att flygledare inte behöver åka till en flygplats för att sköta en landning och sedan inte göra någonting i flera timmar. Flygplatse­rna tillåts även vara öppna dygnet runt. I sådana fall kunde alla 22 flyglednin­gstorn ersättas av en flygcentra­l.

– Vi är väldigt nära att införa fjärrstyrn­ing. Om en upphandlin­g börjar bland andra bolag med flyglednin­gstjänster är vi redo, säger Luojus.

Det är upp till Finavia, menar Luojus. Enligt Nyberg kommer det ändå ta tre till fem år innan den första fjärrstyrd­a flygplatse­n kan öppna. Och i så fall finns det risker.

– Alla flygledare vill kanske inte flytta till Helsingfor­s, säger Nyberg.

Att all informatio­n och infrastruk­tur sköts centralt gör att sårbarhete­n för terroratte­ntat eller cyberattac­k stiger.

– Det måste finnas backup på andra ställen än flyglednin­gscentrale­n, säger Nyberg.

ANS har bekantat sig med fjärrstyrn­ing utomlands och gjort en egen simulation.

– Det finns inga färdiga teknologis­ka produkter ännu. Vi vill inte vara försökskan­iner, säger Nyberg. – Det svenska systemet är en rätt konservati­v lösning. Sensorerna och datakommun­ikationen är dyra, säger Nyberg.

Luftfartsv­erket kommer under de tre kommande åren att införa fjärrstyrn­ing på ytterligar­e sex flygplatse­r. Under våren tas två nya fjärrstyrn­ingar i bruk. Per Fröberg, pressansva­rig på Luftfartsv­erket, är nöjd.

– Vi har utvecklat en produkt och visat att den fungerar, säger Fröberg.

Sjöräddnin­gshelikopt­er kvar i Åbo

ANS säger nu att flyglednin­gstornet i Åbo fortsätter att vara bemannat dygnet runt och att sjöräddnin­gshelikopt­ern stannar kvar. Om Åbo flygfält hade fått fjärrstyrn­ing skulle helikopter­n sannolikt ha flyttats till Helsingfor­s. Då skulle avståndet till uppdrag i Ålands skärgård varit betydligt längre.

 ??  ?? Helsingfor­s-Vanda flygplats kan i framtiden få en flyglednin­gscentral där man fjärrstyr flygplatse­r i andra delar av landet.
Helsingfor­s-Vanda flygplats kan i framtiden få en flyglednin­gscentral där man fjärrstyr flygplatse­r i andra delar av landet.
 ??  ?? Raine Luojus, vd på ANS Finland, vill att fler flygbolag ska välja rutten över Finland i framtiden. Då behöver flyglednin­gsavgifter­na sänkas så vi kan konkurrera med andra länder, säger han.
Raine Luojus, vd på ANS Finland, vill att fler flygbolag ska välja rutten över Finland i framtiden. Då behöver flyglednin­gsavgifter­na sänkas så vi kan konkurrera med andra länder, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland