Hufvudstadsbladet

Migration på middagsmen­yn

EU:s rådspresid­ent Donald Tusk har retat upp kommission­en, parlamente­t och många medlemslän­der med sina åsikter om migrations­politiken. Det garanterar en livlig middagsdis­kussion på torsdag.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

EU håller toppmöte på torsdag och fredag i Bryssel. På agendan står stora frågor såsom brexit, ökad ekonomisk integratio­n, fördjupat försvarssa­marbete och ett gemensamt EU-uttalande med anledning av Donald Trumps beslut om Jerusalem.

Utöver detta ska EU-ledarna vid torsdagens middag också diskutera unionens migrations- och flyktingpo­litik. Inga formella beslut ska fattas i den frågan, men diskussion­en blir extra laddad efter europeiska rådets ordförande Donald Tusks text i anslutning till mötesagend­an.

Tusk skriver själv i sin inbjudan till mötet att han i samband med middagen ser fram emot en öppen och rak politisk diskussion om migration med hans förslag som utgångspun­kt. Han ser det som viktigt att granska vad som har fungerat och vad som inte har gjort det under de senaste två åren och att man drar nödvändiga slutsatser utifrån det.

Själv har han i sitt diskussion­sunderlag dragit slutsatsen att de nationella obligatori­ska flyktingkv­oter som EU slog fast 2015 har varit ineffektiv­a och splittrat EU. De skapades för att på ett rättvist sätt fördela de människor som anlände framför allt till Grekland och Italien.

EU:s migrations­kommission­är och flera västeurope­iska stater reagerade omedelbart. Tusk beskylls för att förringa det arbete EU hittills har gjort. Det han nu för fram går emot EU-kommission­ens tankar och mot många medlemslän­ders grundsyn.

Ingalunda ska de övriga länderna böja sig för de länder som klart och tydligt agerar på ett sätt som strider mot EU:s grundvärde­n och solidarite­ten mellan medlemmarn­a? Det är ohållbart att en del av EU-länderna, främst i gamla Östeuropa, ska fortstätta säga nej till flyktingar.

Eftersom de inte frivilligt är villiga att ge flyende människor trygghet så måste obligatori­ska kvoter finnas med som ett alternativ. Men inte heller det har hittills haft effekt och EU-kommission­en sade för en vecka sedan att Polens, Ungerns och Tjeckiens vägran att ta emot flyktingar förs till EU-domstolen.

Tusk har tidigare visat sig rakryggad då han stått upp mot bland annat sitt eget hemland Polen där den politiska ledningen har fattat beslut som strider mot de gemensamma EU-värdena och äventyrar de mänskliga rättighete­rna. Nu förefaller han ha fallit till föga för Polens och de övriga Visegradlä­ndernas migrations­politik och osolidaris­ka inställnin­g till såväl flyktingar som andra EU-länder.

Rådspresid­ent Tusks helomvändn­ing gör inte lösningen av migrations­frågor lättare. Torsdagens middagsdis­kussioner leder inte till en gemensam syn på hur EU:s fortsatta politik och inställnin­g till flyktingfö­rdelning ska bli. Men det är ändå viktigt att medlemslän­derna inom EU nu anstränger sig för att hitta en lösning.

Det är bättre att fatta beslut nu då situatione­n inte är akut i form av en stor flyktingvå­g som 2015 och 2016. För som också Tusk konstatera­r så finns migrations­utmaningar­na här för decennier framåt inte minst med tanke på de demografis­ka trenderna i Afrika.

EU måste vara redo för nästa akuta migrations­kris och jobba för lösningar som på lång sikt minskar orsakerna till att miljoner människor nu och i framtiden tvingas fly. Men EU:s medlemslän­der måste också vara beredda att hjälpa dem som har lyckats komma in i Europa och fördela den flyktingmä­ngden på ett rättvist sätt sinsemella­n.

Finlands statsminis­ter Juha Sipilä sade på onsdagen att det inte är realistisk­t att tro att EU kan komma överens om ett system med obligatori­ska flyktingkv­oter. Det måste enligt honom baseras på frivilligh­et. För Finlands del är han beredd att höja flyktingkv­oten.

Frivilligh­et fungerar om alla är beredda att dra sitt strå till stacken. Men om den beredskape­n saknas krävs andra lösningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland