Hufvudstadsbladet

Enontekis vill ha sheriff

Enontekis blir av med den sista polisen. De kommunala beslutsfat­tarna är redo att ta saken i egna händer.

- SPT

Enontekis kommun är Finlands till ytan tredje största och gränsar till både Sverige och Norge. I den Lapska armen finns landets högsta fjäll, men bara knappa 1 900 invånare, varav 800 i Hetta.

Hittills har kommunen haft två poliser. De går i pension, den sista slutar i februari, och polisinrät­tningen i Lappland meddelade i sep- tember att det hädanefter inte stationera­s några poliser i Enontekis. Den närmaste enheten skulle finnas i Kittilä vilket är över närmare 300 kilometer från Kilpisjärv­i.

Därför vill kommunen nu utse en egen sheriff, den första av sitt slag i Finland. Fullmäktig­eordförand­e Seppo Alatörmäne­n (C) säger att kommunen känner sig tvungen att ta saken i egna händer för att trygga säkerheten.

Enligt honom finns det gott om uppgifter för en polis i kommunen, speciellt för en som känner trakten. Renstölder och folk som går vilse i terrängen är typiska uppdrag i den Lapska armen.

– Även gränsbevak­ningen har lagts ner. Förra veckan uppstod en hotfull situation i Hetta, det tog 2,5 timmar innan polisen anlände. Om det hade varit i Kilpisjärv­i, skulle det ha tagit fem timmar. Varje vecka sker olyckor med långtradar­e på riksväg 21 och trafiken kan vara avstängd i timmar. Förra gången fick vi be om handräckni­ng från Norge, säger Alatörmäne­n i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland