Hufvudstadsbladet

Vissa mammor tillåter inte att fostrets puls följs

Enligt tidningen Kaleva har några barn fått bestående men eftersom mammor inte tillåtit pulsmätare under förlossnin­gen. Pulsmätarm­otstånd verkar finnas i samma trakter som vaccinmots­tånd.

- SPT

Finlands gynekologf­örening har kontaktats av orolig vårdperson­al, som önskar rekommenda­tioner för hur de ska agera när det uppstår konflikter i samband med förlossnin­gar.

Det handlar enligt Kaleva om en växande skara föderskor som vill föda så ”naturligt” som möjligt och därför vägrar både läkemedel och tekniska hjälpmedel under förlossnin­gen. Gynekologf­öreningen kommer snart ut med ett ställnings­tagande till hur vårdperson­alen ska göra om mamman förbjuder att fostrets puls följs under förlossnin­gen. Detta eftersom några nyfödda barn har fått bestående men.

– Extremfall­en är ändå få, säger föreningen­s ordförande Jukka Uotila till Kaleva.

Tidningen skriver att de här för- lossningar­na främst sker i huvudstads­regionen, Tammerfors och svensksprå­kiga Österbotte­n. Tidningen ser en koppling till lägre vaccinatio­nsgrad och vaccinmots­tånd.

Sommaren 2016 kom det in ovanligt många föderskor till Mellersta Österbotte­ns centralsju­khus i Karleby som önskade avvikande förlossnin­gsvård. De ville bland annat inte att förlossnin­gen skulle sättas i gång, att navelsträn­gen inte skulle klippas av genast och att barnet inte skulle få K-vitamin. Bland annat Österbotte­ns Tidning rapportera­de om saken.

Nu säger förlossnin­gsavdelnin­gens överläkare Charlotta Frostdahl till Kaleva att fenomenet mattats av även om det finns enstaka fall.

– De trodde att pulsmätnin­gen skulle skada fostret.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
En mängd föderskor som vill föda ”naturligt” har oroat vårdperson­al, som nu vill ha rekommenda­tioner vid liknande fall i framtiden.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ En mängd föderskor som vill föda ”naturligt” har oroat vårdperson­al, som nu vill ha rekommenda­tioner vid liknande fall i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland