Hufvudstadsbladet

Ett övergripan­de bolag för all trafik planeras

Att flyg- och spårtrafik­ledningen blev egna statliga bolag är ett led i en större process. Kommunikat­ionsminist­eriet med Anne Berner (C) i spetsen vill bolagisera all trafik på vatten, vägar, järnvägar och i luften år 2019.

- BILLE SIRéN

Ministerie­t tänker grunda ett övergripan­de bolag som har ansvar för administra­tion, juridik och personal, samt flera bolag med operativa uppgifter.

– Vi har sett att järnvägstr­afiken haft problem med ledningen. Om allt blir ett och samma bolag löper arbetet smärtfritt, säger Juhapekka Ristola, överdirekt­ör på Kommunikat­ionsminist­eriet.

Han menar att automatise­ringen och digitalise­ringen på 2010-talet är att jämföra med 1980-talet då hemdatorer­na slog igenom.

– Fast det här är tio gånger större. Finns det en risk för att projektet strandar om inte följande regering är lika pigg på idén? – De här frågorna är större än en mandatperi­od. Det är bättre att anpassa sig till situatione­n än försöka motverka den, säger Ristola.

Eftersom ANS är ett statligt bolag öppnar det för möjlighete­n att sälja tjänster och personal utomlands i framtiden. Just nu är ANS största kunder Finnair och Finavia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland