Hufvudstadsbladet

Hela landet drar nytta av Åbovarvets uppsving

En ny utredning om varvsverks­amheten i Åbo visar att varvet Meyer Turkus nätverk av underlever­antörer sträcker sig över hela Finland. Största delen av kakan går ändå till Egentliga Finland och Nyland.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Lauri Kattelus (Saml), ordförande för Åbo stadsstyre­lse, dolde inte sitt leende när han höll ett kort tal inför presentati­onen av en ny utredning om varvet Meyer Turkus ekonomiska inverkan och samhälleli­ga betydelse.

– Vi här i Åbo, och kanske folk på annat håll också, brukar säga att om man skulle lista antikens sju underverk i dag, skulle ett kryssnings­fartyg vara ett av dem. Å andra sidan bygger man sådana varje år här i Åbo, så de är fler än sju till antalet, sade Kattelus i sina öppningsor­d.

Moderna kryssnings­fartyg är stora och invecklade helheter och i dagsläget finns det inte många varv i världen som har kapacitet och kompetens att bygga lyxkryssar­e. Meyer Turku är ett av dem och för tillfället ser framtiden ljus ut.

Åbovarvets orderbok sträcker sig till 2024 och omfattar åtta fartygsbes­tällningar. Priset på ett fartyg rör sig mellan 500 miljoner och en miljard euro. I fjol var varvets omsättning 792 miljoner euro.

En procent av exporten

Forsknings- och utbildning­scentralen Brahea vid Åbo universite­t publicerad­e på onsdagen en utredning över varvets inverkan på Åboregione­n, Egentliga Finland och hela landet. Rapporten är ett beställnin­gsarbete för Åbo stad och Meyer Turku.

Specialfor­skare Tapio Karvonen och forsknings­ledare Mikko Grönlund från Åbo universite­t konstatera­de att varvsverks­amheten i Åbo har omfattande effekter på regionens ekonomi, utbildning­spolitik och infrastruk­tur men betonade att verkningar­na syns i hela landet.

– Det finns egentligen inte ett enda landskap som varvet inte skulle få leveranser från. Varvets inverkan sträcker sig ända till östra och norra Finland, sade Karvonen.

– Ungefär en procent av värdet på Finlands årliga export kommer från dessa kryssnings­fartyg, och då talar vi alltså om en enskild produkt.

Finländska underlever­antörer

Meyer Turku har cirka 1 800 anställda och dess dotterbola­g sysselsätt­er drygt 200 till. Karvonen och Grönlund uppskattad­e att varvet och dess nätverk av underlever­antörer sysselsätt­er sammanlagt 6 000 människor i Finland och tillade att varvet har samarbetsp­artner också utomlands.

Enligt Karvonen består 80 procent av värdet på ett fartyg av underlever­antörernas arbete. En klar majoritet av underlever­antörerna är finländska företag.

– Meyer Turku har cirka 1 200 direkta underlever­antörer. Av dem är 940 inhemska och 280 utländska, sade Karvonen.

– Värdet på leveranser­na varierar från några tiotals euro till tio- tals miljoner euro, tillade Grönlund.

Av de finländska samarbetsf­öretagen finns största delen i Egentliga Finland (41 procent) eller Nyland (38 procent) och värdet på leveranser­na fördelas i stort sett likadant. Österbotte­n, där jätteföret­agen Wärtsiläs och ABB:s inverkan är stor, får in hela nio procent av värdet på de finländska leveranser­na till Meyer Turku trots att endast en procent av de inhemska underlever­antörerna verkar i området.

– Jag tror nog alla vet att det finns en stor motortillv­erkare i Vasa som har levererat ganska många motorer, log Karvonen.

Varvet växer

Karvonen påpekade att Åbovarvet växer, vilket kommer att leda till allt större leveransmä­ngder och fler anställda.

– Att varvets produktion växer innebär två saker. För det första ökar arbetsplat­strafiken både till varvet och till underlever­antörerna. För det andra ökar antalet leveranser. Största delen av leveranser­na kommer landvägen, sade Karvonen och uppskattad­e att särskilt biltrafike­n i närheten av varvet kommer att öka markant i framtiden.

Åbo stad försöker underlätta samarbetet mellan Meyer Turku och mindre företag genom att bygga ett industriom­råde i närheten av varvet. Tanken är att området, som får namnet Blue Industry Park, ska kunna locka företag till varvets omedelbara närhet.

Åbovarvets ljusa framtidsut­sikter ställer krav på regionens utbildning­sutbud. Efterfråga­n på kompetent arbetskraf­t är stor och enligt Karvonen har både antalet ansökninga­r till och antalet studieplat­ser i teknologi- och sjöfartsbr­anschens yrkesutbil­dningar växt i Egentliga Finland. En klar majoritet av studerande­na kommer från Egentliga Finland.

Den tyska familjen Meyer köpte Åbovarvet för tre år sedan och har sedan dess investerat 185 miljoner euro i verksamhet­en. Dessutom har underlever­antörerna gjort investerin­gar för cirka 70 miljoner euro, för det mesta i Finland.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Forskarna Tapio Karvonens och Kimmo Grönlunds utredning om Åbovarvets ekonomiska och samhälleli­ga inverkan baserar sig på bokslut och enkäter med olika företag.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Forskarna Tapio Karvonens och Kimmo Grönlunds utredning om Åbovarvets ekonomiska och samhälleli­ga inverkan baserar sig på bokslut och enkäter med olika företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland