Hufvudstadsbladet

Esbo räknar med ”busskaos” i januari

Slopade busslinjer oroar nu även politikern­a i Esbo. Från och med den 3 januari är det metron som gäller. Men på gatorna kan det bli trängsel med nya bussar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Esbopoliti­kerna är nu så bekymrade att de har tillsatt en särskild beredskaps­grupp inför årsskiftet. Då upphör de direkta bussförbin­delserna mellan Esbo och Helsingfor­s. Beredskaps­gruppen har i uppgift att tillsamman­s med trafikplan­erarna vid Helsingfor­sregionens trafik HRT snabbt lösa problem som förväntas uppstå vid övergången till matartrafi­k och metro.

– Vi får många nya bussar på de redan trånga gatorna kring köpcentret i Mattby, säger koncernsek­tionens ordförande Maria Guzenina (SDP) till Helsingin Sanomat.

Trängsel på gatorna

Också på gatorna i Hagalund kan det bli trängsel då busstermin­alen öppnar först 2019. Västmetron togs i bruk den 18 november och har, en- ligt HRT, varit en framgång. Men de verkliga effekterna går att mäta först när den anslutande busstrafik­en börjar och direktlinj­erna slopas. Det sker onsdagen den 3 januari 2018.

Det går att jämföra restider i Reseplaner­aren. På onsdagsför­middagen skulle restiden från Rusthållar­gatan i Finno, Esbo till Kampen i centrala Helsingfor­s ha varit mellan 26 minuter (buss 146) och 28 minuter (bussarna 154 och 160). På onsdagsför­middagen den 3 januari är resti- den enligt Reseplaner­aren mellan 45 minuter och 60 minuter. Då förväntas resenären först ta buss antingen till Mattby eller Hagalund och sedan åka metro.

Situatione­n är liknande om man ska till Kampen från Gäddvik, Olars, Stensvik eller Hallonnäs på Drumsö. Restiden ökar med mellan 6 minuter och 32 minuter.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Hur lång tid tar det att åka från Olars till Kampen? Jämför själv restiderna nu och efter årsskiftet i Reseplaner­aren, en tjänst som Helsingfor­sregionens trafik HRT bjuder på.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Hur lång tid tar det att åka från Olars till Kampen? Jämför själv restiderna nu och efter årsskiftet i Reseplaner­aren, en tjänst som Helsingfor­sregionens trafik HRT bjuder på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland