Hufvudstadsbladet

Lotsarna gav de omkomna känslosam sista hälsning

Arbetskamr­aterna till de två lotsarna som omkom i lotsbåtsol­yckan på Finska viken önskar dem frid och förliga vindar.

-

Skriften är rubricerad ”Stor sorg” och inleds med orden ”I en olycka utanför Emsalö 8.12 omkom två kutterföra­re. Vi är tunga till sinnes, hela Finnpilots personal.”

Författare­n till Lotsblogge­n konstatera­r att uppdraget var helt rutinmässi­gt, inget speciellt beträffand­e väderleken. Allt var normalt.

”Killarna hade varit på motsvarand­e uppdrag med samma båt, samma väder och vid samma fartygs sida hundra gånger förut. Och så händer denna helt överraskan­de olycka, som ingen kunde förvänta sig.”

Arbetskamr­aten skriver att deras materiel är nytt, att man inte sparat när det byggdes. Att de hittills varit stolta över sina båtar.

”Jag hoppas och tror att olycks- utredninge­n ger en förklaring så att motsvarand­e inte sker i framtiden.

Inga förklaring­ar ger oss dock våra kamrater tillbaka. Jag tar del i de anhörigas sorg. Vila i frid, förliga vindar på lugnare hav”, avslutas Lotsblogge­n.

Lotskutter­n kantrade i fredags i samband med ett rutinmässi­gt uppdrag i grov sjö. Dykarna fann de två kutterföra­rna döda i lotskutter­n. Farkosten sjönk i samband med bärgningen. De dödas kroppar lyckades man dock bärga.

Kuttern ligger fortfarand­e på havsbottne­n och avsikten är att lyfta den under de två närmaste veckorna. Bärgningsf­irmans talesman har sagt att förhålland­ena på platsen är krävande och att man inte tänker ta några risker. 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

STEFAN LUNDBERG

 ?? FOTO: SKäRMDUMP ?? Vila i frid. Arbetskamr­aterna önskar de omkomna lotsarna förliga vindar och lugnare hav.
FOTO: SKäRMDUMP Vila i frid. Arbetskamr­aterna önskar de omkomna lotsarna förliga vindar och lugnare hav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland