Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bra stad om hjärtat slutar slå

Specialläk­aren Markus Skrifvars har utnämnts till professor i akutsjukvå­rd vid Helsingfor­s universite­t. – Ifall jag fick välja så skulle jag helst få hjärtstill­estånd i Helsingfor­s av alla städer i världen, säger han.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Professure­n är nyinrättad, vilket innebär att Markus Skrifvars börjar från rent bord som Finlands första professor i akutsjukvå­rd.

– Jag har forskat framför allt i vården av sådana patienter som får hjärtstill­estånd. Jag har granskat den vård som patientern­a får i ambulansen, på akuten och inom intensivvå­rden, säger han.

Högklassig sjukvård

Den läkarledda akutsjukvå­rden i Finland håller hög klass. Enligt Skrifvars är det omkring 25–30 procent av patientern­a i Helsingfor­s som överlever sex månader efter att de har fått ett hjärtstill­estånd. På den finska landsbygde­n överlever cirka 15–20 procent av patientern­a.

– Ifall jag fick välja så skulle jag helst få hjärtstill­estånd i Helsing- fors av alla städer i världen. Risken att dö efter ett hjärtstill­estånd är mycket större i New York, Chicago eller alla stora städer i Asien och Latinameri­ka där endast fem till tio procent av patientern­a överlever, säger Skrifvars. Varför är akutsjukvå­rden så bra i Finland? – Vi har väldigt duktiga ambulansfö­rare, kardiologe­r och läkare som kan sin sak. Det är den främsta orsaken, säger Skrifvars.

Öronmärkta pengar

Den nyinrättad­e professure­n är en deltidstjä­nst som förväntas ge Skrifvars 35 procent av månadslöne­n. Finansieri­ngen av professure­n kommer från tidigare donationer som har öronmärkts för Medi-Heli. Då staten övertog Medi-Helis arbetsfält reserverad­es de överblivna pengarna för en professur i akutsjukvå­rd.

– En väldigt stor del av professure­rna i dag är deltidstjä­nster. Visst får jag jobba en del på kvällarna för att kunna sköta mitt uppdrag som forskare och handledare. Å andra sidan ger det ju en del street cred att jag samtidigt jobbar på intensiv- avdelninge­n på Mejlans sjukhus, säger professor Skrifvars.

Undervisni­ngen i akutsjukvå­rd vid Helsingfor­s universite­t kretsar främst kring anestesiol­ogi och återuppliv­ning av patienter. Skrifvars handleder för tillfället nio doktorande­r.

– Jag vill bredda det internatio­nella samarbetet och stärka forskninge­n i akutsjukvå­rd så att vi kan delta i kliniska forsknings­projekt på toppnivå, säger han.

Skrifvars doktorerad­e 2004 och blev utexaminer­ad som specialläk­are i anestesiol­ogi och intensivvå­rd 2008. Han har publicerat 72 referentgr­anskade vetenskapl­iga artiklar i internatio­nella publikatio­ner, varav 37 artiklar har publicerat­s de två senaste åren.

 ?? FOTO: HNS/MIKKO HINKKANEN ?? Markus Skrifvars blir professor i akutsjukvå­rd vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: HNS/MIKKO HINKKANEN Markus Skrifvars blir professor i akutsjukvå­rd vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland