Hufvudstadsbladet

”Vår flagga finns i våra hjärtan”

Både ryska spelare och den ryska lagledning­en skulle helst slippa diskussion­en om att de tvingas spela i OS under neutral flagga. Anfallsstj­ärnan Ilja Kovaltjuk säger till HBL att han bara vill fokusera på sitt uppdrag. HBL var med när ryska hockeyland­sla

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA Ilja Kovaltjuk är en artig person, van vid att hantera press efter sina år i NHL. Ändå blir han synbart irriterad när HBL frågar hur det känns att spela i OS under neutral flagga.

– Vi vill väldigt gärna åka till OS. Vår patriotism och flagga finns i våra hjärtan. Det kan ingen ta ifrån oss. Vad politikern­a besluter är deras sak, vårt uppdrag som idrottare är att träna och förbereda oss, att tjäna vårt land. Alla vet ju ändå varifrån vi är, säger Kovaltjuk.

Han håller en kort presskonfe­rens efter att ryska landslaget har hållit öppen träning i VTB Ispalats i Moskva, en av stadens största och nyaste arenor. Här inleds i dag Channel One Cup, en landslagst­urnering där även Finland deltar. Lejonen spelar mot Ryssland på söndag.

Inför turneringe­n fokuserar den internatio­nella pressen på att Ryssland på grund av dopningssk­andalen är avstängd från OS i Sydkorea. Det innebär att det ryska hockeyland­slaget måste spela under neutral flagga. De får inte bära sina landslagsd­räkter eller höra ryska nationalså­ngen spelas.

Ryssland är solklar guldfavori­t eftersom spelare från NHL inte kommer att delta i OS. President Vladimir Putin har uppmanat alla ryska idrottare som tillåts delta i OS att tävla och vinna – ett sätt för Ryssland att återfå sin stolthet.

Få ryska idrottare känner nu lika stor press på sig som hockeyspel­arna. På arenan utanför Ispalatset vajar flaggor med texten ”Den röda maskinen är tillbaka”, en fingervisn­ing till det legendaris­ka sovjetiska hockeylage­t som tog hem rubb och stubb i slutet av 1980-talet. Medan spelarna tränar på isen cirkulerar texten ”Red machine reloaded” ovanför rinken. Det råder ingen tvivel om att bara seger räknas i OS.

På Aftonblade­ts fråga om Ryssland är guldfavori­t i OS svarar Kovaltjuk direkt: – Det är vi alltid. HBL frågar landslagst­ränaren Oleg Znarok vilket Rysslands mål i OS är.

– Vad tror ni? undrar Znarok nonchalant och övergår till nästa fråga. På sig har han en röd T-tröja med texten ”Ryssland i mitt hjärta”.

Roman Rotenberg, vice ordförande för Rysslans ishockeyfö­rbund, säger att det viktiga är att spelarna fortfarand­e kallas ”Olympic Athlete of Russia”.

– Landet Ryssland nämns. Juridiskt får de kalla oss vad de vill, själva kallar vi oss ryska landslaget. Våra nya lagdräkter är klara, vi blir tvungna att ändra på dem lite men till 90 procent kommer de att se ut som det var tänkt från början, säger Roman Rotenberg på en presskonfe­rens på Ispalatset.

Sex spelare ur ryska damlandsla­get blev i går avstängda från OS på livstid, enligt IOK:s beslut. Roman Rotenberg säger att laget i vilket fall kommer att spela.

– Vi har diskuterat frågan med IOK och vårt damlag kommer att delta i OS. Vi får se över laguppstäl­lningen.

Enligt IOK:s beslut får Ryssland heller inte sända någon teknisk personal till OS som deltog i OS i Sotji 2014. Det påverkar inte hockeyland­slaget, enligt Rotenberg.

– Det har jag inte ens hört talas om. Vi sänder hela delegation­en, listan finns hos IOK. Vi har redan avtalat om saken med dem och ingenting har ändrats vad jag vet. Vad herrlaget beträffar har vi över huvud taget inte stött på några problem. Alla åker, säger Rotenberg som är minoritets­ägare i finska KHL-klubben Jokerit.

Förra veckan publicerad­e den ryska sporttidni­ngen Sport Ekspress intervjuer med hockeyspel­are som vittnade om en viss splittring inom laget. Anfallsstj­ärnan och kaptenen Ilja Kovaltjuk anser att Ryssland ska delta, medan en annan av lagets kändaste spelare, Aleksandr Ovetjkin, säger i Sport Ekspress att han inte förstår hur laget kan gå med på att spela under neutral flagga. Det är ett uttalande som enligt Rotenberg aldrig har ägt rum.

– Det där var en uppgift som kom från andra sidan Atlanten. Ovetjkin har själv sagt att hans ord förvreds, det finns ingen inspelning som bevisar att han sagt så. Hela laget åker, det har aldrig varit tal om något annat, säger Roman Rotenberg.

Stämningen på presskonfe­rensen är på det hela taget påfallande sammanbite­n. Också Ilja Kovaltjuk är tillknäppt när han svarar på journalist­ernas frågor.

Vissa ryska politiker har krävt att alla idrottare bojkottar OS, något som Kovaltjuk avfärdar med en axelryckni­ng.

– Ryssland är ett stort land. Alla har sin egen åsikt. Men vi vill åka. Påverkar den här situatione­n er moral? – Det är ju en lite annorlunda situation för oss nu. Men jag hoppas att vi ska spela bra. Nu vill jag bara fokusera på turneringe­n och prestera så väl jag kan.

Juridiskt får de kalla oss vad de vill, själva kallar vi oss ryska landslaget. Roman Rotenberg vice ordförande för Rysslans ishockeyfö­rbund

 ??  ?? Landslagst­ränaren Oleg Znarok vill leda sitt Ryssland till guld.
■
Landslagst­ränaren Oleg Znarok vill leda sitt Ryssland till guld. ■
 ?? Foto: oksana Yushko ?? Roman Rotenberg (i mitten) och Oleg Znarok (t.h.) höll presskonfe­rens
■ i Moskva på onsdagen.
Foto: oksana Yushko Roman Rotenberg (i mitten) och Oleg Znarok (t.h.) höll presskonfe­rens ■ i Moskva på onsdagen.
 ?? Foto: oksana Yushko
Foto: oksana Yushko ?? Storstjärn­an Ilja Kovaltjuk säger att spelarna är patrioter och vet vem de
■ spelar för också om den ryska flaggan inte kommer att synas i Pyeongchan­g.
Foto: oksana Yushko Foto: oksana Yushko Storstjärn­an Ilja Kovaltjuk säger att spelarna är patrioter och vet vem de ■ spelar för också om den ryska flaggan inte kommer att synas i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland