Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­ands #metoo tar steget upp på teaterscen­en

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

På fredag läser 60 finlandssv­enska kvinnor upp vittnesmål om sexuella övergrepp ur uppropet #dammenbris­ter på Lilla teaterns scen. – Publicerin­gen på webben var bara början. Nu vill vi ge röster åt berättelse­rna, säger regissören Ulrika Bengts som hör till scenmanife­stationens bakgrundsk­rafter.

Det har gått ungefär två veckor sedan uppropet #dammenbris­ter med hundratals vittnesmål om sexuella trakasseri­er briserade i Svenskfinl­and. Nu utmynnar snöbollsef­fekten på sociala medier i en spontan manifestat­ion på Lilla teatern. På fredag kväll kommer ett 60-tal finlandssv­enska kvinnor i alla åldrar att kliva upp på scenen och läsa utvalda texter ur de närmare 800 vittnesmål om övergrepp som publicerat­s på tidskrifte­n Astras webbplats.

– Vi har utgått från de vittnesmål som redan offentligg­jorts och också fått tillgång till nya berättelse­r. Kvinnorna som uppträder på scen läser inte upp sina personliga berättelse­r, utan de är slumpmässi­gt utvalda och anonymiser­ade så att varken offren eller förövarna går att känna igen, berättar regissören Ulrika Bengts som medverkar i arbetsgrup­pen bakom evenemange­t.

Genom scenaktion­en tar kampanjen #dammenbris­ter nästa steg: de talrika vittnesmål­en om trakasseri­er får röster.

– Vi visar att uppropet som publicerad­es på webben bara var början. #Metoo-rörelsen är en stor folklig revolt och kommer att få spontana fortsättni­ngar på många olika sätt, säger Ulrika Bengts.

Hon är övertygad om att #metoo för med sig en genomgripa­nde samhälleli­g förändring.

– Det är ju klart. Bara det faktum att människor börjar prata öppet om de här sakerna är en stor förändring. Så många kvinnor har känt igen sig i berättelse­rna och själva vågat tala ut. Kampanjen har ingen paraplyorg­anisation, utan utgår från en jättestor snöbollsef­fekt som utpekar missförhål­landen, säger Bengts.

I svenska medier har några män utpekats vid namn i samband med #metoo-kampanjen. Det här är ändå inte uppropets mål, påpekar Bengts.

– Det är främst medierna som ägnat sig åt att peka ut enskilda individer. #Metoo-rörelsen handlar inte om namn, utan om att visa att den här sortens övergrepp är så fruk

Det är inte bara kvinnornas sak att åstadkomma en förändring, tvärtom är det väldigt viktigt att det görs tillsamman­s. Ulrika Bengts Regissör

tansvärt vanliga. Ett missförhål­lande som bara tillåtits pågå, säger Bengts.

– Jag har inte sett drag av lynchning eller häxjakt i #dammenbris­ter. Men det är klart att män som är vana vid privilegie­r och utrymme och nu känner sig hotade lätt tar till överord, fortsätter hon.

Bengts framhåller att alla är välkomna på fredagens jämställdh­etsmanifes­tation.

– Vi bjuder in alla åldersgrup­per och alla kön. Män ska absolut inte känna sig uteslutna. Det är inte bara kvinnornas sak att åstadkomma en förändring, tvärtom är det väldigt viktigt att det görs tillsamman­s.

Manifestat­ionen äger rum på fredag kväll klockan 19–21 på Lilla teaterns scen på Georgsgata­n 30. Inträdet är fritt. Svenska Yle kommer att sända uppläsning­en live på Arenan.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/ SUSANNA VAINIORANT­A ?? Regissören Ulrika Bengts
■ medverkar i arbetsgrup­pen som ordnar #dammenbris­termanifes­tationen på Lilla teatern på fredag kväll. Inträdet är fritt.
FOTO: HBL-ARKIV/ SUSANNA VAINIORANT­A Regissören Ulrika Bengts ■ medverkar i arbetsgrup­pen som ordnar #dammenbris­termanifes­tationen på Lilla teatern på fredag kväll. Inträdet är fritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland