Hufvudstadsbladet

Arell går till Fotografis­ka

- ANNA SVARTSTRÖM

Berndt Arell fick inte jobbet som chef för Nationalmu­seum i Stockholm förlängt. Nu är det klart att han vid årsskiftet i stället börjar på Fotografis­ka museet. – Det här känns bättre och naturligar­e för mig, säger han.

STOCKHOLM I somras blev det klart att finlandssv­enska Berndt Arell inte får en tilläggsop­tion på tre år som chef för svenska Nationalmu­seum, och att han därmed efter sex år lämnar posten.

I veckan har han avtackats och han meddelar nu själv att han efter årsskiftet börjar på Fotografis­ka. Där ska han ansvara för stora utställnin­gsprojekt i Stockholm och också i New York och London, dit det privatägda museet utvidgar och öppnar i slutet av 2018. Arell säger till HBL att det nya uppdraget innebär att han går tillbaka till samtidskon­stens värld. Han har bland annat varit chef för Kiasma i Helsingfor­s.

Till Nationalmu­seum rekryterad­es han från Svenska kulturfond­en.

– Fotografis­ka är också en organisati­on som jobbar lite annorlunda och reagerar snabbt på sådant som händer. Det kommer att kännas bra att kunna vara lyhörd för det som händer nu. Det känns som en jättestor fördel.

Nationalmu­seum är statligt, medan Fotografis­ka drivs som ett aktiebolag och ofta lyfts fram som exempel på ett privat – om än inte helt okontrover­siellt – museum som bär sig.

– Den snabba pulsen är en förutsättn­ing som gör att publiken kommer igen, säger Arell.

Det har tidvis stormat kring Berndt Arell och hans chefskap på Nationalmu­seum. Det har bland annat gällt ett sponsoravt­al med BMW där en förundersö­kning om mutbrott inleddes efter att han hade använt bilen privat – undersökni­ngen lades senare ner.

Facket igen har kritiserat att Arell rekryterat en vän till en chefspost – Arell har nekat till att det skulle ha funnits jävsproble­matik.

– Lite ledsamt är det att inte vara med om öppningen som jag jobbat med i sex år, men det är ett tidsbundet uppdrag och då vet man att det kan ta slut, säger Berndt Arell.

Nationalmu­seum har varit stängt sedan 2013 och genomgår en stor renovering för att öppna igen 2018.

Du hade gärna fortsatt?

– Det här känns bättre och naturligar­e för mig, säger Arell om sitt nya uppdrag på Fotografis­ka.

Enligt honom är sex år på ett ställe en bra tid, och enligt den ursprungli­ga renovering­splanen skulle Nationalmu­seum ha hunnit öppna under hans chefskap.

Arell är till en början ”knuten till Fotografis­ka” som museet har valt att formulera det. Enligt Arell handlar det om att han nästa år också kommer att ha en del andra uppdrag.

 ??  ?? ■ Berndt Arell. FOTO: NATIONALMU­SEUM/SANNA SJöSWäRD
■ Berndt Arell. FOTO: NATIONALMU­SEUM/SANNA SJöSWäRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland