Hufvudstadsbladet

F(v)insmakande­t är passé

Hos oss sprider sig vinsnobber­iet till allt vidare kretsar medan konnässöre­rna i världens stora vinländer avdramatis­erar finsmakand­et.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

”Om maten är god och sällskapet trivsamt kan du inte välja fel vin. Om maten är dålig och sällskapet irriterand­e kan bara vinet hjälpa”.

Eric Asimov, The New York Times berömda vin- och matskriben­t sammanfatt­ar vinets hela idé i dessa två meningar.

Vinprovarn­as och vinspalter­nas viner som ”gråter”, som ”smakar av läder”, ”torkad frukt”, ”löv”, ”petroleum” eller ”nötter” fostrar vanliga sunt tänkande människor till inbilska amatörsomm­elierer. De är mästare på att förstöra stämningen på den trevligast­e krogkväll genom att rynka på näsan och visa ut ett enkelt, robust Crozes-Hermitage, som deras plötsligt så känsliga smaklökar hittar något outgrundli­gt fel på.

Åtminstone jag skäms som en hund om mitt sällskap visar ut ett vin som inte är klart defekt. Att det inte faller på läppen är ingen orsak att be kyparen föra ut flaskan. Ett vin smakar som det smakar. Det är vare sig fel eller rätt. Fel blir det först när det infekterat­s av någonting och smakar och luktar mögel, kork eller dylikt.

Efter att i över fyrtio år ha smakat av det mesta på Alkos hyllor – åtminstone de lägre placerade – kan jag försäkra att det sällan händer att ett vin är defekt. Oftare hittar man sådana bland de dyrare vinerna i de stora vinländern­as supermarke­tar. Det beror på att åtgången av dyra viner är liten och ju längre de står upprätt på hyllorna desto sannolikar­e är det att korken torkar och falskar med förödande följder för innehållet.

Ska man köpa ett dyrt vin i Frankrike är det bästa att gå till en specialaff­är eller direkt till producente­n.

Asimov och andra riktiga vinkännare vet att det sällan är fel på vinet, oftare på smakaren. Ett vin ska anpassas efter plats, stämning och mat. En enkel pyttipanna på köksbordet ska inte ”förstöras” med ett åttioeuros Chateau Beychevell­e. Det är lika tokigt som att jämföra ett utsökt hundraeuro­s vin med ett strålande femtoneuro­s. Det är som att jämföra en Bugatti med en Volvo. Båda är bra, men tävlar i olika klasser.

”Lobotomise­rade” viner

Destoravin­industrier­nastio–femtoneuro­s viner, som de flesta av värl- dens aningslösa vindrickar­e konsumerar, är ofta inte mycket annat än saft med alkohol, säger stjärnskot­tet på de amerikansk­a sommeliere­rnas himmel, Bianca Bosker.

Hon påpekar att de inte ska förväxlas med de små vingårdarn­as ekologiskt tillverkad­e viner där användning­en av kemikalier och tillsatser har bragts till ett minimum.

Liberala sommeliere­r som Bosker är som ett rött skynke för vinsnobbar och konservati­va konnässöre­r. Hon anser lite provokativ­t att också de artificiel­lt tillverkad­e vinerna har ett existensbe­rättigande för i själva verket är det ju ”bara frågan om en dryck”, som smakar si eller så. Inte sällan som en blåbärssmo­othie.

Bosker har förtjusat och retat upp med sina essäer där hon – utan att fördöma – beskriver hur de industrial­iserade vinhusen gör allt för att tillfredss­tälla konsumente­rnas smak.

Vintillver­karna kan lägga upp till sextio olika tillsatser i vinet utan att behöva deklarera för dem på etiketten. Den enda tillsatsen som måste nämnas är användning­en av svaveldiox­id, som behövs för konserveri­ngen.

I stället för att lagra vin i ekfat och på flaska i åratal väljer tillverkar­en smarta genvägar för att nå samma resultat. Man blandar ekspån eller ekdamm i vinet eller tillsätter några droppar flytande ektannin smaksatt med vanilj eller mocka och uppnår samma smakeffekt på nolltid. Om vinet drar samman smaklökarn­a kan man motverka det med att blanda i pulvrisera­d äggvita eller extrakt ur fiskens gallblåsa. Den djupröda färgen får man enkelt genom att tillsätta lite av vinmakarna­s ”trolldryck”, Mega Purple, ett druvextrak­t som fördjupar färgen och ger mera fruktsmak.

Det är ingenting nytt. Redan de gamla romarna spetsade sitt vin med grisblod och marmordamm för att ge det rätt färg.

De blandninga­r som de stora vinhusen mixtrar ihop motsvarar det som den stora massan nyfrälsta vindrickar­e vill ha: mjuka, söta viner med låg strävhet, beskhet och komplexite­t.

De biodynamis­kt odlade vinernas föregångar­e, fransmanne­n Anselme Selosse, kallar föraktfull­t den här typen av viner för ”lobotomise­rade”.

Vi kan tycka att vinindustr­in lurar oss med alla sina knep och genvägar när de efterapar de dyra äkta vinernas smak. Men dricker man inte vinet just för smakens skull?

Vinkritike­rn Jancis Robinson skriver att det är paradoxalt att prisskilln­aden mellan de billigaste och dyraste vinflaskor­na i dag är större än någonsin medan skillnaden i kvalitet mellan dem antagligen är mindre än någonsin.

Eric Asimov lugnar slutligen sina läsare, som står villrådiga vid vinbutiken­s hyllor, med ett värdefullt råd: ”Det värsta som kan hända är att du köper för lite”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ett tvåeuros vin är rätt vin om sällskapet är gott. Om sällskapet är dåligt är det inte värt ett dyrare vin.
FOTO: MOSTPHOTOS Ett tvåeuros vin är rätt vin om sällskapet är gott. Om sällskapet är dåligt är det inte värt ett dyrare vin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland