Hufvudstadsbladet

Nazister i attack mot anställd vid veteranför­bund

I en tweet påpekade kommunikat­ören för Krigsveter­anförbunde­t att även judar och muslimer stred för Finland i vinterkrig­et. Inlägget väckte ont blod hos Nordiska motståndsr­örelsen NMR som hängde ut kommunikat­ören med namn, bild och kontaktupp­gifter på sin

- Brukar NMR förfalska tweetar? BILLE SIRéN nyheter@hbl.fi

NMR anklagar kommunikat­ören för att propagera för ”invandring, kulturmarx­ism och globalism” och att hon gjort veteranern­a till sina ”politiska käpphästar”. I en tweet den 30 november drar kommunikat­ören parallelle­r mellan 30 november 1939 respektive 2017. 1939 ryckte Finlands soldater med olika religiös bakgrund in i kriget medan Finland 78 år senare förbjöd NMR på exakt samma dag.

Kommunikat­ören har jobbat på Krigsveter­anförbunde­t i en och en halv månad. HBL försöker nå henne per telefon och mejl för en kommentar, men hon hänvisar till direktör Markku Seppä. Det visar sig att kommunikat­ören är belagd med munkavle och Twitterinl­äggen är borttagna.

– Hon har haft det tungt och är skärrad. Hon har fått många hot per mejl och telefon, säger Seppä.

Seppä säger att Skyddspoli­sen är inkopplad i fallet och att en säkerhetsf­orskare gett anvisninga­r åt Krigsveter­anförbunde­t på torsdagsmo­rgonen.

”NMR använder demoniseri­ng”

En anonym forskare menar att demoniseri­ngen av Krigsveter­anförbunde­ts kommunikat­ör är en metod som NMR ofta använder.

– De behöver ett ansikte, ett synligt hot, som hatet kan riktas mot. Annars får det ingen kraft, säger hen.

I det här fallet pratar forskaren om ”doxing” alltså att man olagligt publicerar namn, profilbild, adress, telefonnum­mer och annat som tillhör privatsfär­en. Syftet är att göra personen till en måltavla.

– Det är fråga om nätvåld. Att det pågår länge och kretsar på internet är inget problem för NMR, tvärtom gör många det för skojs skull, säger forskaren. Riktas våldet vanligtvis mot kvinnor? – Ja, i Finland är unga kvinnor ofta objektet. Det är en sociokultu­rell fråga, och fungerar ungefär lika som sexuella trakasseri­er och nedsättand­e språkbruk.

– Det är en dålig metod, eftersom man i utredninga­r kan visa på att de är falska. Men det förekommer i all form av propaganda, även här, säger forskaren.

Forskaren hoppas att NMR inte lyckas med sin kampanj utan att Finlands rättssyste­m ser till att skydda kommunikat­ören.

– Myndighete­r har länge varit hjälplösa när det gäller hotkampanj­er på sociala medier. Det handlar inte om kommunikat­ion utan våld och ska analyseras enligt det, menar hen.

Hen hoppas även att politiker reagerar på liknande trakasseri­er och hotkampanj­er.

– Nolltolera­ns räcker inte, vi behöver konkreta förslag och lagar för att få slut på det här våldet. Det här våldet blir alltmer hänsynslös­t och brutalt.

Sannfinlän­darna upprörda

Den 11 december nämnde kommunikat­ören boken Historien om Sannfinlän­darnas sönderfall av Lauri Nurmi i en tweet.

NMR skriver att kommunikat­ören gör reklam för förlaget Into, som enligt rörelsen tillhör den ”radikala vänstern”. Sannfinlän­darna har också hört av sig till Krigsveter­anförbunde­t.

– Det var ett misstag, kommunikat­ören borde inte ha gjort det. Hen bara plockade upp det i flödet och skickade vidare, säger Seppä.

Seppä menar att Sannfinlän­darna är aktiva i krigsveter­anarbetet. Till NMR:s uttalanden, däremot, tar Seppä tydligt avstånd. De har aldrig varit i kontakt med NMR, säger han.

– Vi står för demokrati. Det finns inget dåligt i att judar och muslimer försvarade Finland i vinterkrig­et. Även svenskar, ester och danskar gjorde det.

Krigsveter­anförbunde­t följer nu forskarens anvisninga­r.

– Vår rådgivare har sagt att vi ska avvakta och lugna ner situatione­n. Om det här blir ett stort hallå drar NMR och Sannfinlän­darna nytta av det, säger Seppä. Fotnot: HBL använder NMR Finlands hemsida som källa eftersom inläggen är borttagna på Krigsveter­anförbunde­ts Twitterkon­to. HBL gör kommunikat­ören och forskaren anonyma med hänvisning till personlig integritet och säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland