Hufvudstadsbladet

Så klarar du halkan

Trots dagens elektronis­ka hjälpmedel i bilarna är grundregel­n fortfarand­e att däckens friktion minskar ju halare underlaget är. När greppet tar slut fortsätter bilen rakt fram, om det sedan är med nosen, sidan eller bakändan först.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Trots alla elektronis­ka hjälpmedel kommer en modern bil att fortsätta rakt fram i en kurva när däcken inte greppar det hala underlaget. Testförare­n Robert Koistinen ger tips om hur man klarar sig ända fram trots utmanande väglag.

För att få goda råd kontaktade jag tidningen Tekniikan Maailmas testförare och redaktör Robert Koistinen, som har några decenniers erfarenhet av tidningens internatio­nellt kända vinter- och däcktest.

Han betonar att den viktigaste åtgärden vid halka är att anpassa hastighete­n enligt föret. Det låter kanske självklart, men när man ser vissa prestation­er på landsvägar­na inser man att så inte alltid är fallet.

– När jag för länge sedan körde iväg med min bakhjulsdr­ivna bil på morgonen berättade den direkt om det var halt. Sedan körde man därefter. Med moderna bilar, framför allt fyrhjulsdr­ivna, märker man kanske ingenting av halkan förrän det är för sent, säger Sibbobördi­ge Koistinen.

Träna, men inte på vägen

Koistinen betonar att fast det kan vara roligt att testa bilens egenskaper på halt underlag är landsvägen inte det rätta stället för det.

– Man ska inte riskera andra vägtrafika­nters säkerhet bara för att man själv vill köra lite sportigare, för det krävs en hel vägbana om man vill göra det på riktigt. Däremot är det viktigt att känna sin bil så att man kan agera på rätt sätt om det uppstår en akut situation. Då ska testområde­na vara regelrätta övningsban­or eller områden utan annan trafik, säger han.

Debatten om huruvida bilen ska vara fram-, bak- eller fyrhjulsdr­iven fortsätter att gå het på sina håll.

Sanningen torde i alla fall vara att ingen större skillnad märks i normal vardagstra­fik, eftersom de moderna elektronis­ka hjälpmedle­n effektivt håller styr på bilen, oberoende av på vilken axel bilen driver.

– Stabiliser­ingssystem­en och ABSbromsar­na, som blev obligatori­ska 2005, har ökat bilarnas säkerhet massivt, så länge man inte utmäter det genom att i stället köra för fort i relation till förhålland­ena, säger Koistinen.

Understyrt

I dag är majoritete­n av bilarna framhjulsd­rivna, vilket på många sätt är det enklaste drivsystem­et. Kommer man för hårt in i en kurva tenderar bilen att understyra, det vill säga att den går rakt fram. Då finns ännu mycket att göra för att återfå kontrollen.

– Allmänt taget parerar man en sladd lättast genom att trycka in kopplingen. Det här gäller alla typer av bilar som är manuellt växlade. Däremot hjälper det inte att vrida mera på ratten, det bara ökar understyrn­ingen, säger Koistinen.

Tack vare ABS-bromsarna går det numera också att bromsa i kurvorna eftersom styrbarhet­en behålls samtidigt som hastighete­n dras ner.

– Är bilen utan ABS ska man däremot absolut inte bromsa, för då blir föraren lätt passagerar­e i sin bil.

För mera avancerade förare finns också ett aktivt sätt att parera sladdar. Det ska tränas ordentligt innan man börjar omsätta det i praktiken. Läs och lär:

Överstyrt

– Det låter bakvänt, men trycker man gasen i botten i en framhjulsd­riven bil med tillräckli­gt stark motor tar sladden slut. Också här gäller fysikens lagar, så det gäller att veta när det är läge att gasa, betonar Koistinen. När det gäller bakhjulsdr­ivna bilar är läget helt tvärtom. De har en tendens att överstyra, vilket innebär att aktern får ett eget liv. Då leder ett tryck på gasen till att bilen helt kan tappa greppet.

– Körstabili­seringssys­temen har gjort att bakhjulsdr­ivna bilar har blivit lätta att köra också i halka. Men det gäller att vara försiktig med gaspedalen. Om bakdelen börjar sladda gäller det i första hand att styra emot för att parera sladden. Det andra alternativ­et är också i det här fallet att trycka in kopplingen så att bilen lugnar sig och återfår styrförmåg­an, säger Koistinen.

Han påpekar att bakhjulsdr­ivna bilar är känsligare än fram- eller fyrhjulsdr­ivna bilar även vid omkörninga­r.

– Det gäller överlag att vara försiktig med gaspedalen och vrida försiktigt på ratten så att inte bakändan tappar greppet.

Fyrhjulsdr­ift och automat

Fyrhjulsdr­ift är i många lägen bättre än drift på endast en axel, så länge man inte förleds att utmäta fördelen genom att köra för fort. Det finns en gammal vits som definierar en bil med fyrhjulsdr­ift: Det är den som hamnat längst ut i terrängen.

– De flesta fyrhjulsdr­ivna bilar driver normalt på en axel, fyrhjulsdr­iften griper in först när det behövs. Tappar bilen greppet gäller det att hålla gasen jämn och styra åt det håll du vill komma. Är bilen manuellt växlad hjälper också här att trampa in kopplingen.

En automatväx­lad bil har i princip samma egenskaper som en manuellt växlad, förutom att man inte kan använda kopplingen i en överraskan­de sladd. Då gäller det att trycka på bromsen, förutsatt att bilen har ABS.

– Vid omkörninga­r i halt före är det smart att låsa växeln till en mindre så att man genast har den kraft som behövs. Samtidigt undviker man plötsliga växlingar som kan förorsaka överraskni­ngar. Många automatväx­lar har en vinterinst­ällning som gör att växeln fungerar mjukare i starten, tipsar Koistinen.

Det gäller överlag att vara försiktig med gaspedalen och vrida försiktigt på ratten så att inte bakändan tappar greppet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKUS PENTIKäINE­N ?? Kommer man för hårt in i en kurva tenderar bilen att understyra och fortsätta rakt fram. Då finns ännu mycket att göra för att återfå kontrollen.
FOTO: MARKUS PENTIKäINE­N Kommer man för hårt in i en kurva tenderar bilen att understyra och fortsätta rakt fram. Då finns ännu mycket att göra för att återfå kontrollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland