Hufvudstadsbladet

Visitation­szoner delar i Danmark

På ett halvår har ett fyrtiotal skjutninga­r skett i Köpenhamn under en konflikt mellan två rivalisera­nde gäng. För att öka tryggheten och få färre att bära vapen har dansk polis infört visitation­szoner, en modell som också Sverige har visat intresse för.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Farid Chahade är trött på de många skjutninga­rna i Köpenhamn. Ändå är han inte säker på att polisens slumpmässi­ga visitation­er ger bäst resultat.

KÖPENHAMN Luften är råkall och mörkret ligger tungt även om eftermidda­gen knappt har gått över i kväll – som det så ofta brukar vara i Köpenhamn i december.

I några strålkasta­res sken pågår en fotbollstr­äning vid Mjølnerpar­ken i Nørrebro, och också det är nästan som vanligt.

Men invid planen är polisens mobila station i form av en blå skåpbil parkerad och påminner om skottlossn­ingar och en dödsskjutn­ing som skett här.

På ett halvår har det skett över fyrtio skjutninga­r i Köpenhamn, en stor del just i Nørrebro och den nordvästli­ga delen av staden. Tre har dött, drygt tjugo personer har skadats och också helt utomståend­e har drabbats.

Det handlar om ett gängkrig mellan två gruppering­ar, Loyal to Familia och Brothas, där Brothas håller till kring Mjølnerpar­ken, medan Loyal to Familia finns knappt två kilometer närmare centrum. Loyal to Familia håller på att utvidga sitt territoriu­m vilket är det som ligger som grund för konflikten.

Den mobila stationen, som är på plats alla dagar i veckan, är ett försök att öka känslan av trygghet. En annan åtgärd är de visitation­szoner som polisen har infört – en möjlighet som lagen ger sedan 2004.

I somras upprättade­s zonen i Nørrebro och har sedan dess förlängts med två veckors mellanrum.

– Den innebär att vi kan visitera vem som helst utan att vi har en misstanke, säger Torben Svarrer, polisinspe­ktör och den som ansvarar för arbetet kring organisera­d brottsligh­et vid Köpenhamns­polisen till HBL.

Färre bär vapen

Hittills har 3 900 visitation­er gjorts, och inga skjutvapen har påträffats i dem. Det ser Torben Svarrer som ett bevis på att de fungerar.

Risken att bli visterad leder enligt honom till att gängmedlem­mar inte bär vapen innanför zonen, och då minskar också skjutninga­rna.

Bland gatugängen, som Svarrer beskriver dem som, finns nämligen en benägenhet till spontana handlingar.

– Man är mer likgiltig med människoli­v.

Vapen och knivar som polisen har tagit tillvara har i stället hittats i käl- larlokaler och gömda i grönområde­n.

Intresse i andra länder

I Sverige – där till exempel Malmö och delar av Stockholm har problem med skjutninga­r – har justitiemi­nister Morgan Johansson visat intresse för den danska modellen.

Under kvällen i Nørrebro möter vi ändå flera som är skeptiska.

En av dem är Terje Bech. Han bor inte långt från Mjølnerpar­ken och är aktiv inom nätverket ”Vi tager gaden tilbage”.

Han vill inget annat än få ett slut på orolighete­rna i sin stadsdel. Enligt honom har skjutninga­rna gjort folk stressade.

– En del är helt oberäkneli­ga, säger han om gängmedlem­marna.

Men han säger sig ändå tvivla på om polisens visitation­er faktiskt har önskad effekt. Enligt honom gömmer kriminella vapnen strax utanför zonerna vilket innebär att de ändå har tillgång till dem. Han ser därför visitation­erna som resursslös­eri som i stället orsakar missnöje och upplevs som provoceran­de.

– När polisen inte som förr patrullera­r ute på gatorna vet de inte vem som är vem. Så när de ställer upp i stadsdelen visiterar de alla unga med annan bakgrund än dansk.

– Polisen ser inte skillnad på en kriminell och en gymnasieel­ev.

Gängmedlem­marna är enligt polisinspe­ktör Torben Svarrer i regel 17–30-åringar och många har rötter i något annat land än Danmark.

Terje Bech efterlyser i stället poliser som verkligen rör sig ute bland folk, sociala insatser som gör att unga kan komma ur gängen eller inte alls söker sig till dem – och så tror han att en legaliseri­ng av hasch skulle minska gängens intjänings­möjlighete­r så till den grad att deras verksamhet upphör.

Vapenvila

Några kvarter från Mjølnerpar­ken tar Farid Chahade emot i moskén Khayr El-Barriya.

Han har bakgrund som kriminell, har själv en gång i tiden blivit beskjuten och har suttit inne för våldsbrott. – Jag har betalat för det, säger han. I dag är han tränare i kickboxnin­g och har genom det jobbet lärt känna många av gängmedlem­marna. Chahade har försökt medla i konflikten som han menar att alla förlorar på.

– De tänker inte på konsekvens­erna för sin framtid.

Vad gäller visitation­erna säger han att de är bra ”om de kan stoppa gangstrar”. Men han ogillar, som han säger, att skolpojkar som står utanför konflikten blir visiterade.

Samtidigt vill han inte att hans eg-

När polisen inte som förr patrullera­r ute på gatorna vet de inte vem som är vem. Så när de ställer upp i stadsdelen visiterar de alla unga med annan bakgrund än dansk. Morgan Johansson justitiemi­nister

na barn ska röra sig ute på kvällarna för risken finns att någon tar fel, menar han. Köpenhamns­polisen uppmanade också i ett skede unga män att vara försiktiga när de rör sig på Nørrebro och undvika tröjor med huva för att inte förväxlas med gängmedlem­mar.

Polisen bekräftar inte det, men enligt medieuppgi­fter råder nu någon form av vapenvila mellan de två gängen. Den ska ha förhandlat­s fram av föräldrar och frivilliga som fått nog, och också ha förlängts i veckan.

Chahades uppfattnin­g är att det snarare handlar om att många av medlemmarn­a är gripna. Dagen före vår intervju gjorde polisen till exempel ett tillslag som ledde till flera häktningar.

Säkerhet eller tvärtom?

Nej, ännu andas varken polisen eller invånarna i Nørrebro ut, även om Terje Bech säger att folk ”sänkt axlarna en aning” nu när inga skottlossn­ingar inträffat på en månad.

Line Holm bor i stadsdelen med sin familj. Henne träffar vi nära tågstation­en vid den livliga Nørrebroga­de och hon berättar att hon skrivit om just visitation­szoner under sin studietid vid universite­tet.

Hennes slutsats är att det finns en form av inneboende diskrimine­ring i dem, utifrån vilka polisen väljer ut i sina kontroller.

– De skapar inte heller nödvändigt­vis trygghet utan gör i stället folk medvetna om att det inte är tryggt.

Vi möter också Muhammed som har blivit stoppad två gånger. Han anser att polisen inte har så många andra alternativ än att visitera, och tycker att de som klagar på kränkt integritet tar på sig en för stor offerroll.

– Om man inte har något att dölja är det väl inga problem?

Muhammed vill inte uppge hela sitt namn av rädsla för att råka i trubbel, och detsamma säger flera andra yngre män som vi talar med.

Det är tydligt att orolighete­rna i området kommer nära dem. En säger till oss att alla känner någon som har drabbats av gängkrimin­aliteten.

– Så klart fruktar man för sitt liv, säger i sin tur Anders.

Hans föräldrar kommer från Marocko, och han hör på så sätt till just dem som sägs vara mest utsatta för visitation­erna på grund av sitt utseende. Men han har inget emot dem – tvärtom – och flera andra med liknande bakgrund vi träffar håller med honom.

– Så får de området kontroller­at och man kan känna sig mer säker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Köpenhamns­polisen har placerat ut två mobila polisstati­oner, en här vid Mjølnerpar­ken och en annan vid Blågårdspl­ads, där gängen är aktiva och skjutninga­r har skett. Från bilarna görs också en del av visitation­erna. Polisinspe­ktör Torben Svarrer säger...
Köpenhamns­polisen har placerat ut två mobila polisstati­oner, en här vid Mjølnerpar­ken och en annan vid Blågårdspl­ads, där gängen är aktiva och skjutninga­r har skett. Från bilarna görs också en del av visitation­erna. Polisinspe­ktör Torben Svarrer säger...
 ??  ?? Terje Bech har tagit initiativ till demonstrat­ioner mot våld i Nørrebro som har drabbats av gängkrig med skjutninga­r – bland annat här vid Mjølnerpar­ken, ett område som enligt dansk definition är socialt utsatt och segregerat. Bech önskar mer resoluta...
Terje Bech har tagit initiativ till demonstrat­ioner mot våld i Nørrebro som har drabbats av gängkrig med skjutninga­r – bland annat här vid Mjølnerpar­ken, ett område som enligt dansk definition är socialt utsatt och segregerat. Bech önskar mer resoluta...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland