Hufvudstadsbladet

Väyrynen skäller – karavanen går vidare

Första perioden av presidentv­alsrörelse­n börjar vara avklarad efter att två televisera­de valdebatte­r har hållits. Ställninge­n är knappast så mycket förändrad jämfört med läget då matchen började.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Sauli Niinistö är en försiktig general med tanke på hur stort han leder enligt opinionsmä­tningarna. Han tar inte ut svängarna mer än nödvändigt. Han går en balansgång för att inte väcka irritation eller missnöje i någon riktning, väl medveten om att han har potentiell­a väljare från hela den politiska skalan.

Samma balansgång gör också Matti Vanhanen (C) som lugnt och sansat lägger ut texten som inte på någon väsentlig punkt skiljer sig från det som Niinistö säger.

Nils Torvalds (SFP) har som väntat gett debatterna färg och hittat egna vägar. Till exempel hans ifrågasätt­ande av artikel 42.7 i Lissabonfö­rdraget som en garant för hjälp från andra medlemslän­der då något EU-land är i knipa skulle vara värd en ny och grundligar­e debatt. Den här artikeln är av central betydelse i den säkerhetsp­olitiska debatten i Finland och då borde det finnas en samsyn om vad den egentligen innebär.

Fram till Yles valdebatt på torsdagskv­ällen gav Pekka Haavisto (Gröna) en bild av att vara med för att De gröna har ställt upp honom och för att han tycker att det är intressant att diskutera stora frågor som hör till presidente­ns bord. Men han förde ingen offensiv kampanj och utmanade inte aktivt. På torsdagen skymtade en aktivare Haavisto i alla fall fram och det kanske vi får se mer av i fortsättni­ngen.

Vänsterför­bundets Merja Kyllönen har hittills varit mer grön än De grönas kandidat. Oberoende av fråga så kommer hon fram till klimatförä­ndringen eller något annat miljöhot.

I torsdagens valdebatt dök den normala kakofonin upp för första gången i årets valrörelse. De första icketelevi­serade valdebatte­rna var ytterst städade och även i den första stora tv-debatten i MTV i onsdags undvek kandidater­na att tala i mun på varandra.

Det är synd att de gånger kandidater­na är av olika åsikt så kan de inte vänta på sin tur att lugnt presentera sina argument. De går ofta helt förlorade då flera kandidater talar samtidigt. Regelrätta dueller mellan två kandidater kunde vara en bättre form att debattera frågor då det finns åsikter som klart går isär.

Den sista av kandidater­na som kom med i leken är veteranen Paavo Väyrynen. Han är hittills ensam om att aktivt och medvetet utmana Sauli Niinistö och han beskyller honom bland annat för att ha överskridi­t sina maktbefoge­nheter som president. Väyrynen kritiserar också Niinistö för hur han agerade då Finland gick med i eurosamarb­etet och talar om grundlagsb­rott.

Väyrynen får i alla fall ingen annan med sig än i viss mån Laura Huhtasaari (Sannf) och mycket förefaller vara sådant som bara han har misstolkat. Huhtasaari som före Väyrynens entré var en udda blomma i kandidatbu­ketten har efter hand hittat sin plats och sticker helt väntat ut framför allt då det talas om EU eller migration.

Följande opinionsmä­tning är sannolikt mycket riktgivand­e huruvida det blir ett val i en eller två omgångar. Innehållet i valdebatte­rna har knappast ändrat konstellat­ionerna från tidigare i någon högre grad. Det har inte bjudits på några överraskni­ngar. Däremot kan det ha en viss betydelse då kandidater­na nu har stigit upp på tv-scenen.

Racet är verkligen i gång och det kan få väljarna att i högre grad än tidigare känna för det egna partiets kandidat. Det är överraskan­de om alla Niinistös motståndar­e utom Haavisto kommer att ligga kvar på några futtiga procent då nästa mätning publiceras.

Om det ändå är så kan det börja bli dags att förbereda sig på endast en valomgång.

Väyrynen kommer då att fortsätta skälla, men valkaravan­en går vidare och Niinistö kan ostört få leda den till Talludden. Där tackar han för sällskapet och börjar koncentrer­a sig på sin andra sex års period som republiken­s president.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland