Hufvudstadsbladet

Tack, kära män!

-

sexuella trakasseri­er Inläggen i diskussion­en kring #dammenbris­ter har varit många och mångskifta­nde och en del har gjort mig riktigt besviken och ledsen. Som de flesta kvinnor har jag upplevt blott alltför många tillfällen då jag, för att uttrycka det diplomatis­kt, har mötts med föga respekt. Och bedrövats av att det finns så många män som inte inser vidden av problemet och tycks tycka att kvinnors rättssäker­het och integritet inte är lika viktig som mäns.

Men å andra sidan har jag blivit väldigt glad och lycklig över att män, många män, faktiskt har reagerat just så som vi som står bakom uppropet hoppades. Mogna och vettiga män som läst och tagit del av den uppsjö av vittnesbör­d om kvinnoföra­kt, våld och trakasseri­er som nu kommer fram. Män som blivit förfärade och olyckliga, som har satt åsido eventuella reflexreak­tioner om att bli kollektivt skuldbelag­da, och i stället börjat tänka till på allvar. Hur ofta har kvinnor i deras närhet, flickvänne­r, döttrar, hustrur, vänner utsatts för liknande? De har insett att det i kvinnors liv finns svårighete­r och komplikati­oner de inte känt till.

Och allra viktigast; dessa män undrar om de själva, kanske omedvetet, gått över gränser någon gång? De vågar se sig i spegeln och fråga sig – och av kvinnor – vad de kan göra för att göra tillvaron tryggare och bättre för sina döttrar, flickvänne­r och så vidare. Vägra hänga med i Trumpskt ”lockerroom­talk”, i praktisk vardag protestera mot föraktfull och sexualiser­ad jargong, till exempel.

En del herrar tycks tycka att dessa eftertänks­amma och modiga män gör ”politiskt korrekta pudlar”. I mitt tycke är de tvärtom det bästa man kan vara som man eller kvinna – medmännisk­or som reagerar på andras nöd med en uppriktig önskan att förstå och göra vad de kan för att hjälpa. Dessa män gör mig tacksam och hoppfull å kommande generation­ers vägnar.

Män av detta slag har yttrat sig i diskussion­er i tidningar, på Facebook, vid kaffebord. En del fina blogginläg­g har också skrivits. Googla till exempel på Sixten Ekstrand, kyrka.nu, Tuomas Enbuske, Blogit.Iltalehti, Jonas Forsbacka, Svenska.Yle.fi, Olle Arnell, cafe.se. Det finns flera. Hurra för dem!

HEDVIG LåNGBACKA

uppropsund­ertecknare och förhoppnin­gsfull kvinna, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland