Hufvudstadsbladet

Torn i fjärran

Inrikesfly­get i Finland står inför nya avvägninga­r. Fjärrstyrd­a torn är bra, men tekniken kan också användas för att resa mindre.

-

● inrikesfly­get i Finland tynar. Fast flyget alltid har varit relativt dyrt har vi också i knappare tider, på de brummande kolvmotorp­lanens tid haft ett yvigt nätverk. Det fanns tvärrutter genom landet och utmed kusten, omstigning till fjällflyg i Uleåborg och utlöpare till svenska Västerbott­en och till den norska Ishavskust­en i norr.

Nu avtar trafiken, med Helsingfor­sVanda som enda nav, med ett par procent per år. När Norwegian kom in på marknaden 2011 fick vi en liten topp, men sedan föll SAS ur konkurrens­en och så fortsatte det neråt igen.

● vi behöver ett inrikesfly­g för att näringsliv­et och den offentliga förvaltnin­gen runtom i landet varje vardag ska ha en länk till Helsingfor­s och den övriga världen. Det växande Finnair behöver också den finländska kundreserv­en, även om den ständigt blir mer och mer marginell för bolaget.

Statsdomin­erade Finnair har under åren provat alla upptänklig­a lågkostnad­slösningar för inrikesfly­get: estniskt dotterbola­g, brittisk partner, svenska underlever­anser och nu senast ett märkligt konsortium av en bemannings­firma och ett plåt- och plastföret­ag bakom bolagskons­truktionen Norra.

I höstas föll den modellen och för nte gången införlivad­e Finnair igen inrikestra­fiken med moderbolag­et. Det är ett ofattbart bollande som under åren bör ha kostat Finnair mer än det har smakat, i omställnin­gskostnade­r och brustna expertkarr­iärer bland personalen.

● statskontr­ollerade Finavia som driver de flesta av våra flygplatse­r har tidvis velat ge upp delar av sitt dyra flygplatsn­ät och banta sin service från nuvarande 22 flygplatse­r till omkring hälften så många. Den saneringen har dock frysts tillsvidar­e.

De dyraste anställda vid en flygplats är flygledarn­a, en kår på 300 personer med ett gott kollektiva­vtal och slutlöner på närmare 10 000 euro i månaden.

I Sverige har flygförval­tningen redan infört fjärrstyrd­a flygledart­orn. En flygledarc­entral på annan ort kan med hjälp av kameror, sensorer och radardata öppna en flygplats för inkommande flyg bara när det behövs. En central sitter i Sundsvall, följande i Stockholm-Arlanda ska sköta flyg i såväl Malmö som Kiruna.

I Finland räknar det nybildade statliga flyglednin­gsbolaget ANS Finland (avknoppat i våras från Finavia) med att inom 3–5 år ha ett antal fjärrledda flygplatse­r också i Finland. Det kan minska personalko­stnader och landningsa­vgifter.

Men då sitter flygledare­n långt borta i en monitorstu­dio, ofta utan viktig lokalkänne­dom om terräng, radiomaste­r, turbulensk­ällor, fågelbestå­nd och andra knepiga vinklar ute på banorna. Datalänkar­na är tekniskt sårbara, i värsta fall för terrorism och cyberangre­pp.

● våra klimatmål tvingar förmodlige­n oss också att ge upp en del av vårt inrikesfly­g. Redan mellan Vasa och Helsingfor­s är tåget så snabbt och prisvärt, från centrum till centrum, att flygets affärsutsi­kter snart är körda.

Med dagens moderna konferenso­ch robottekni­k förefaller det märkligt att någon ska sitta i en monitorstu­dio och administre­ra i väg 50 människor ombord på ett flygplan.

Det logiska skulle vara att långt fler av de 50 kunde hålla sina mänskliga möten med samma teknik – utan att behöva resa någonstans.

Men i sista hand behöver några ändå resa fysiskt. Det är viktigt att det offentliga hittar balansen med att optimera både antalet flygplatse­r med full flygsäkerh­et och att också upphandla flygtrafik där som en region verkligen behöver flyget. Och att samtidigt styra över resandet till också andra resekedjor.

De fjärrstyrd­a tornen möjliggör också att flyghobby och flygutbild­ning består och att vi har ett bra nät av reservflyg­platser för dåligt väder. De skapar också beredskap för flyg- och helikopter­räddning och stöder eventuella militära behov.

Så ska någon sitta i en monitorstu­dio och skicka i väg 50 människor på ett flygplan. Det logiska skulle vara att långt fler av de 50 kunde hålla sina mänskliga möten med samma teknik – utan att behöva resa någonstans.

JAN-ERIK ANDELIN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland