Hufvudstadsbladet

OS närmar sig – Toblach kan ge viktiga besked

Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen är i form – men hurdana formbesked kan resten av landslaget leverera under världscupe­n i Toblach?

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kerttu Niskanen, Matti Heikkinen, Laura Mononen, Riitta-Liisa Roponen. Fäst uppmärksam­het vid den kvartetten under den inkommande världscuph­elgen i Toblach.

De borde leverera ett starkt formbesked. Det är mindre än 60 dagar till OS – och det sker inga underverk mera.

– En minuts skillnad till täten är ungefär så mycket som det går att hantera i det här skedet, om man fortfarand­e har råd att förbättra, säger landslaget­s chefsträna­re Reijo Jylhä.

– Men det börjar bli ont om tid. Vi räknade precis ut att de skidåkare som deltar i Tour de Ski har tid med bara tio hårda träningspa­ss före OS. Det gäller verkligen att överväga vad man gör och lämnar ogjort.

Lovande besked av Niskanen

Krista Pärmäkoski­s och Iivo Niskanens starka inledning har dolt det faktum att det inte går så bra för resten av landslaget. Därför var det en lättnad för landslagsl­edningen att se Kerttu Niskanen komma in på sjunde plats i Davos.

– Kerttus insats i Davos och på den klassiska sträckan i Lillehamme­r börjar vara på en helt bra nivå. Hon var nära prispallen, säger landslaget­s chefsträna­re Reijo Jylhä.

Davos: ett speciellt ställe. Resultaten går inte direkt att överföra till följande ort. Charlotte Kalla har aldrig trivts bra på 1 600 meters höjd i Davos och var åtta – Marit Bjørgen var nia. Davos har varit bra för Niskanen, som stod på prispallen där för tre år sedan.

– Höjden och klimatet gör Davos lite annorlunda. Några trivs bra där, andra inte.

Ny bana i Toblach

Fortsätter Kerttu Niskanens formkurva i rätt riktning i Toblach? För ett par år sedan såg hon ut som en potentiell medaljkand­idat i OS, men förra vintern gick hon inte att känna igen när det gällde som mest i Lahtis.

– Toblach har alltid varit ett bra ställe för finländarn­a. Nu är det en ny och verkligen tuff bana, en fem kilometers slinga med en lång, tudelad och relativt brant backe, säger Jylhä.

Ett vasst formbesked av RiittaLiis­a Roponen eller Laura Mononen står också högt på landslagsl­edningens önskelista inför jul. Om inte annat så behövs en av dem för att skejta tredje sträckan i OS-stafetten.

– Ritu och Laura har fortfarand­e rum att förbättra. Deras skidåkning är inte riktigt färdig ännu, säger Jylhä.

Laukkanen kan bli aktuell

Aino-Kaisa Saarinen och Anne Kyllönen borde också visa lite bättre takter. Kyllönen började träna under Jylhäs ledning i våras men resultaten låter vänta på sig.

– Konditione­n finns där, men hon har inte lyckats få till en bra prestation ännu. Man blir ofta tvungen till att pröva sig fram med formtoppni­ngen i början, säger Jylhä.

Det är dock allt annat än säkert att Finland fortsätter sin medaljsvit i damernas stafett i OS. De goda nyheterna: Pärmäkoski gjorde ett av sitt livs bästa fristilslo­pp i Davos och är en av Finlands hetaste medaljkand­idater inför Pyeongchan­g. Tillsamman­s med skidskytte­n Mari Laukkanen kan Pärmäkoski också vara med i medaljstri­den i damernas lagsprint.

”Måste höja sin nivå”

Iivo Niskanen har inlett säsongen kanonbra och Ristomatti Hakola kan till och med vara en outsider i OSsprinten ifall han fortsätter i samma stil. Hakola har definitivt anmält sig som kandidat nummer ett till att ersätta Sami Jauhojärvi i herrarnas stafett.

Sprintrarn­a gjorde helt bra ifrån sig i Davos, med fem herrar vidare från tidskvalet och Martti Jylhä nära en semifinal. Ser ut som att det blir Hakola, Jylhä, Anssi Pentsinen och Lauri Vuorinen som kör sprint i OS.

Men resten av herrlaget har gett lite blandade signaler. Matti Heikkinen avbröt skiathlon i Lillehamme­r. Lari Lehtonen har varit blek och föll omkull i Davos. Ville Nousiainen gjorde sin första världscups­tart förra helgen.

– De andra måste höja sin nivå ordentligt, säger Jylhä.

– Laris form har gått framåt och jag utgår från att han hade varit topp tjugo i Davos om han inte ramlat. Ville behöver fler starter.

Sjukdomsfa­ll

Framtidslö­ftet Perttu Hyvärinen är övertränad och har inte tävlat i världscupe­n i vinter. Han deltog i nationella tävlingar i Saukkovaar­a i helgen, men var en bra bit bakom den inhemska täten.

Antti Ojansivu kom aldrig till start i Davos. Orsaken: en ofattbar miss av hans skidvallar­e, som gjorde att han inte fick sina skidor i tid. Han är dock inte med i Toblach heller, utan koncentrer­ar sig på sin träning.

– Antti är nästan den enda som verkligen gått framåt i vinter, säger Jylhä.

Toblach hade varit ett utmärkt tillfälle för Lehtonen att pröva formen igen, men han har insjuknat i magsjuka och tvingas stå över. Iivo Niskanen deltar inte heller på grund av en lindrig förkylning. Bland herrarna är det främst upp till Heikkinen att leverera ett formbesked – skillnaden till täten borde inte vara alltför stor.

– Den här helgen börjar redan vara viktig med tanke på OS, säger Jylhä.

 ?? FOTO: EPA/GIAN EHRENZELLE­R ?? Formbesked på väg. Kan Kerttu Niskanen fortsätta sina starka insatser i Toblach?
FOTO: EPA/GIAN EHRENZELLE­R Formbesked på väg. Kan Kerttu Niskanen fortsätta sina starka insatser i Toblach?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland