Hufvudstadsbladet

Livstidsav­stängda ryssar spelar ishockey i Finland: ”Känns inte alls bra”

Internatio­nella olympiska kommittén IOK har stängt av sex dopade ryska spelare på livstid – men det hindrar inte tre av dem från att spela mot Finland i Åbo på lördag. – Jag blir ledsen, säger Finlands chefsträna­re Pasi Mustonen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

I onsdags beslutade IOK att stänga av sex ryska spelare på grund av statsdopni­ngen i OS i Sotji: Inna Djubanok, Jekaterina Ledajeva, Jekaterina Pasjkevitj, Anna Sjibanova, Jekaterina Smolentsev­a och Galina Skiba fick rött kort.

Dagen efter beskedet spelade Skiba en internatio­nell match på finländsk mark i Pre Olympic Cup och nätade mot Sverige.

Skiba är inte den enda ryska syndaren som har snört på sig skridskorn­a i Raumo. Också Inna Djubanok och Anna Sjibanova spelar för Ryssland i turneringe­n.

Mustonen: Det är skamligt

Finlands chefsträna­re Pasi Mustonen kritiserar det ryska agerandet i starka ordalag.

– Jag blev ledsen då jag såg att ryssarna kom hit med dopningsav­stängda spelare. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har inte reagerat, så de tillåts spela här. Det är jättetråki­gt och känns inte alls bra, säger Mustonen till SPT.

Finland avslutar turneringe­n med att spela mot Ryssland i Åbo på lördag. Det återstår att se om dopningsav­stängda spelare matchas.

– Jag tycker att det är skamligt. I Finland har dopningsav­stängda skidåkare inte tillåtits delta ens i nationella tävlingar. Jag tycker att det här är en skandal, säger Mustonen.

Jag tycker att det är skamlig. I Finland har dopningsav­stängda skidåkare inte tillåtits delta ens i nationella tävlingar. Pasi Mustonen

Tror på avstängnin­g

Grigorij Rodtjenkov – visselblås­are och hjärnan bakom det ryska dopningsma­skineriet – har erkänt att ryska damspelare dopat sig.

Rysslands landslag får inte delta i OS i Sydkorea, men ryska spelare kan spela under neutral flagg. Mustonen vill se fler ryska spelare avstängda.

– Rodtjenkov har erkänt att han dopat alla spelare i Sotji och bytt ut flaskor med dopningspr­ov. Alla borde automatisk­t dopningsav­stängas, annars är det en gigantisk skandal i den internatio­nella idrotten. Sex spelare har dömts och 15 väntar på resultatet. De måste bli avstängda.

Om ytterligar­e ryska spelare stängs av riskerar det ryska OS-laget urvattnas. Enligt Mustonen riskerar Ryssland att tappa åtta ledande spelare till OS.

– Om allt går rättvist till får Ryssland det svårt att slåss om medaljer. Udden i deras lag försvinner och det kommer att synas på sätt eller annat i turneringe­n.

IOK har redan stängt av över 30 ryska idrottare. 22 av dem har överklagat sin dom till idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas.

 ?? FOTO: PASI MENNANDER/LEIJONAT.FI ?? Finlands chefsträna­re Pasi Mustonen tycker att det ryska agerandet är skamligt.
FOTO: PASI MENNANDER/LEIJONAT.FI Finlands chefsträna­re Pasi Mustonen tycker att det ryska agerandet är skamligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland