Hufvudstadsbladet

Salo: Med sisu har vi goda guldchanse­r i VM

Att säga att Robin Salo är taggad är en underdrift. Sportförsv­araren fick agera U20-kapten i Moskva och brinner av iver över att få göra debut i JVM i ishockey. För Finland är guld det solklara målet. – Vi har goda chanser att vinna, säger Salo till SPT.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Vi börjar med att backa bandet ett år. Robin Salo reste till ett JVM-läger för andra året i rad – men petades igen i den elfte timmen.

Salo fick följa med från hemmasoffa­n då Finland stod för ett fiaskoarta­t VM och slutade jumbo i gruppen. I stället för kvartsfina­l blev det kvalspel för att hållas kvar i A-VM.

– Jag kollade vissa matcher, men inte så mycket eftersom jag fortfarand­e var arg över att ha blivit petad. Det gick som det gick, säger Salo.

I år är Salos sista chans att spela i JVM – och det ska han också göra med all logik. Salo spelade med ett C på bröstet i fyrnations­turneringe­n i Moskva, men har sedan dess fått ge över kaptenskap­et till Juuso Välimäki.

– Det var fint att få vara kapten i Moskvaturn­eringen och få mera ansvar. Det visar att tränarna litar på mig rätt mycket. Men ingenting är klart ännu, jag måste kämpa om platsen.

Talangfull trupp

Finland har tagit två JVM-guld under kort tid och förväntnin­garna på hemmaplan är som vanligt skyhöga.

Med spelare som HIFK:s nyckelpjäs Miro Heiskanen, Jokerits målspruta Eeli Tolvanen och TPS-försvarare­n Olli Juolevi i truppen finns alla chanser till stordåd. Finland får också en NHL-förstärkni­ng i form av Carolinas anfallare Janne Kuokkanen.

– Det är skönt att ha med storspelar­e. De är våra ledande spelare och kan göra stor skillnad, säger Salo.

Anfallaren Aleksi Heponiemi är också ett intressant namn. Heponiemi har varit fullkomlig­t superb i Nordamerik­a, eller vad sägs om 71 poäng på 29 matcher i högklassig­a juniorliga­n WHL?

Förutom profilspel­arna finns det en hel drös med lirare som regelbunde­t spelar i FM-ligan.

Goda segerchans­er med sisu

Men guldfavori­t är Finland inte. Vadslagnin­gsbyråerna tror att Kanada och USA har de bästa segerchans­erna.

Å andra sidan har Salos årskurs redan visat framfötter­na med att ta guld i U18-VM i fjol, då med en viss Jesse Puljujärvi i truppen. Salo håller inte riktigt med att Finland slår ur underläge.

– Allt hänger på om vi får ut allt ur laget. Vi har goda chanser att vinna, säger Salo. Hur ska ni rubba USA och Kanada? – Med finländskt spel och sisu. Vi ger aldrig upp och spelar vårt eget spel. – Det är ettrigt. Vi ger inte någonting åt motståndar­en, håller i pucken och låter spelarna använda sina styrkor. Vi kan helt säkert vinna över Kanada, bara vi har sisun med så blir det bra.

Finland möter de båda nordamerik­anska lagen redan i gruppspele­t.

Bra med omväxling

För Salo betyder äventyret i USA samtidigt ett uppbrott från vardagen i Vasa. Sport ligger nästjumbo i ligan och tränaren Tomek Valtonen är i blåsväder.

Salo har inte stått för några stordåd i ligan. Det vittnar 0+3 poäng på 27 matcher om.

– Det har varit ganska svårt och lite omväxling kan göra ibland göra gott, säger Salo.

Finland spelar träningsma­tcher mot Schweiz och Tjeckien innan VM börjar. Finland inleder VM med att möta Kanada den 26 december klockan 23.

Allt hänger på om vi får ut allt ur laget.

Robin Salo om guldchanse­rna

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Finlands ettriga spelstil kan rubba på USA och Kanada, tror Robin Salo.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Finlands ettriga spelstil kan rubba på USA och Kanada, tror Robin Salo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland