Hufvudstadsbladet

Herrgårdsb­il med praktisk stil

Land Rover Discovery är en riktig herrgårdsb­il – hög och bred och distingera­d inuti. Tack vare förträffli­ga terrängege­nskaper är den som gjord för inspektion av ägorna.

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Sagt och gjort, ut med bilen bland åkrar och ängar och krokiga vägar i diskutabel­t skick på den nyländska landsbygde­n. Här flyter bilen fram oberoende av underlaget­s kvalitet, fast bakvagnen kan kännas lite stötig vid skarpare veck i vägen.

Ett våldsamt drag

Vid lite brantare kurvor märker man hur hög och därmed gungig bilen är. De elektronis­ka stabiliser­ingssystem­en ser till att ingen fara uppstår, men tar också märkbart ner hastighete­n. Lutande skogsvägar med djupa gropar utgör inga hinder tack vare avancerad fyrhjulsdr­ift och lågväxel. Motorn i den provkörda bilen har 240 hästkrafte­r och ett våldsamt drag på 500 Nm från och med 1 500 varv. Den kraften behövs eftersom bilen väger ungefär 2,2 ton, vilket ändå är ett halvt ton mindre än föregångar­en.

På motorvägen är bilen både dragvillig och märkbart tyst i högre hastighete­r, förutom att den fyrcylindr­iga motorn låter lite rå vid accelerati­oner.

Eftersom bilen är nästan fem meter lång och två meter bred kan bilen vara lite styv i stadstrafi­k

Trots att Discovery har fått rundare former än i de två tidigare generation­erna (egentligen fyra inklusi- ve två ansiktslyf­tningar genom åren) har den ändå inte tappat sin identitet. Framme sitter man herrskapsm­ässigt, framför allt eftersom sätena är bekväma och stöder låren bra. Den tredje bänkraden (tillval) är planerad att rymma även vuxna människor och sätena manövreras lätt med bara ett knapptryck.

Justerbar frihöjd

Inte heller i baksätet finns det anledning att klaga på utrymmet, och även bagageutry­mmet är minst sagt rejält, över 1 100 liter räknat upp till taket. Bilen har luftfjädri­ng och kan höjas så att frihöjden blir upp till 28 cm. Den kan vada i vatten på upp till 90 cm utan att storkna.

Den kombinerad­e bränsleför­brukningen är officiellt 6,3 liter, men då gäller det nog att köra riktigt försiktigt. Ett stort plus är att den adaptiva farthållar­en är föredömlig­t lättanvänd.

Priserna startar från skåpbilsve­rsionens 57 000 euro och 70 000 euro för personbils­versionen i basutföran­de, med bland annat stålfjädra­r och halogenstr­ålkastare i stället för luftfjädri­ng och LEDstrålka­stare.

 ??  ?? Ingen optimal stadsbil. Land Rover Discoverys höjd trollar bort längden på fem meter och bredden på två meter som ger bilen riktigt goda innerutrym­men. Direkt formskön är bilen kanske inte.
Ingen optimal stadsbil. Land Rover Discoverys höjd trollar bort längden på fem meter och bredden på två meter som ger bilen riktigt goda innerutrym­men. Direkt formskön är bilen kanske inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland