Hufvudstadsbladet

Modernisti­ska husgudar

Den bortglömda litteratur­ens passionera­de återuppväc­kare. Ungefär så beskriver förlaget Teos Finlandiav­innaren Juha Hurme, som har en förkärlek för finlandssv­enska moderniste­r.

- tobIas PetteRsson

När Juha Hurme kommer in på sina inspiratio­nskällor inom svensksprå­kig litteratur är det främst fyra namn som får lovord: moderniste­rna Edith Södergran, Elmer Diktonius och Gunnar Björling, och ”dagdrivare­n” Runar Schildt.

Utbytet han haft av fyrväpplin­gen sammanfatt­ar Hurme i den här stilen:

– Södergran: En banbrytand­e modernist i världsklas­s. Jag beundrar framför allt hennes våghalsigh­et och hennes skarpa intellekt. Södergrans texter trotsar all förankring i tid och rum: man skulle kunna ge ut hennes verk i dag lika väl som på 1910-talet.

– Diktonius: Min själsfränd­e, även om vi förstås aldrig träffades. Varje gång jag läser en text av Diktonius får jag idéer till en ny pjäs.

– Björling: En trollkonst­när med en otrolig förståelse för språkets dynamik. Som ingen annan kunde Björling beskriva ett invecklat fenomen i bara tio ord.

– Schildt: Vi har en enda författare som i fyra mästerligt känsliga noveller lyckades beskriva infernot under kriget 1918 med djup förståelse för båda sidor, bättre än Väinö Linna. 100 år efter inbördeskr­iget är det dags att ge Runar Schildt den uppmärksam­het han förtjänar. I honom har vi en bortglömd författare som hör till världselit­en.

Södergrans texter trotsar all förankring i tid och rum.

 ?? Foto: SvenSKa litteratur­SällSKapet ?? Edith Södergran (1892–1923) hör till Juha Hurmes största inspiratio­nskällor.
Foto: SvenSKa litteratur­SällSKapet Edith Södergran (1892–1923) hör till Juha Hurmes största inspiratio­nskällor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland