Hufvudstadsbladet

Fokus på glaskonst och insjöar när Gallen-Kallelas verk visas i London

När National Gallery (NG) i London beslöt att uppmärksam­ma Finlands 100-årsjubileu­m var det lätt att välja vilken konstnär man skulle fokusera på. Museet förvaltar en imponerand­e samling målningar, men den innehåller tills vidare endast ett finländskt ver

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Utställnin­gen Lake Keitele, a vision of Finland visar 13 arbeten av Axel Gallén som, med ett undantag, har gemensamt att de skildrar någon typ av sjömotiv. Men kurator Anne Robbins hade inte för avsikt att sammanstäl­la en okomplicer­ad hyllning till våra underbara sjöar, mör och naturliv. Hon vill påpeka att sjölandska­p i början av förra seklet ofta kunde tolkas som en symbol för den finska nationalkä­nslan.

Ett av de tidigaste verken i utställnin­gen har en brittisk koppling. Gallén besökte London i maj 1895 och blev fascinerad av Arts and Craftsröre­lsen. På South Kensington Museum (det nuvarande Victoria & Albert Museum) bekantade Gallén sig med glasmålnin­gsteknik. Han köpte en glasbränni­ngsugn och en av hans tidigaste glasmålnin­gar, Vakna Finland (1896), visar en gigantisk heraldisk ros som reser sig över trädtoppar­na medan dess vita ljus speglar sig i sjön. Katalogen nämner inte att Gallén 1918 fick i uppdrag att formgiva Finlands Vita Ros orden.

Gallén var en ivrig resenär och i januari 1904 bar det av till Wien. Därefter fortsatte han till Milano, Rivieran, Monte Carlo och Spanien. I Granada ådrog han sig malaria och blev tvungen att återvända hem. Under sommaren hyrde Gallén en villa (Lintula) i Konginkang­as vid sjön Keitele i Norra Savolax. Hans unga familj fick ofta stå modell och enligt Anne Robbins figurerar sjön i 37 av tavlorna vi känner till från den konvalesce­nsperioden.

Sjömotiv i fyra versioner

Nyckelverk­et i denna utställnin­g är naturligtv­is National Gallerys enda finländska verk som förvärvade­s 1999. Keitele existerar i fyra olika versioner och eftersom de här hänger bredvid varandra kan man konkludera att de, med undantag av förgrunden, är praktiskt taget identiska. Galléns somriga och livskrafti­ga motiv skildrar himlen och ön Haapasaari som speglar sig i Keitele. Sjön upptar största delen av bildytan och genom att höja horisontli­njen uppstår ett större bilddjup. Silvriga spår syns på vattenytan och dessa kan, enligt katalogen, tolkas som svallvågor efter Väinämöine­ns kopparskep­p. Den vise siaren har seglat ut ur bildrutan men han kommer att återvända när människosl­äktet behöver en ny Sampo, sol och glädjande kantelespe­l. Gallén hade med sina Kalevalamo­tiv vid det här laget definierat den nationella bilden av myten. Han hade skapat ett finsknatio­nellt bildspråk som gjorde honom till landets internatio­nellt kändaste konstnär.

De övriga sjölandska­pen i denna utställnin­g är huvudsakli­gen melankolis­ka och dekorativa. Porträttet av hustrun och favoritmod­ellen Mary Gallén på stranden i Lintula (1904) med Haapasaari i bakgrunden är ett utmärkt exempel på Galléns stora betydelse som en inkännande porträttko­nstnär.

Konfundera­d av modernisme­n

Gallen-Kallela, som 1907 blev hans officiella namn, förstod sig aldrig riktigt på modernisme­n som kring sekelskift­et började vinna terräng bland kolleger, kritiker och konsthandl­are. Desto mer förvånande är det att Gallen-Kallela blev medlem i die Brücke, utan att egentligen åstadkomma ett enda verk i gruppens känneteckn­ande expression­istiska stil. Däremot blev han uppenbarli­gen påverkad av fauvismen (trots att han ogillade Matisses verk) och det syns i Okeanidern­a (1909).

De ansiktslös­a, nakna havsnymfer­na som föds ur gyllene vågor antecipera­r Gallen-Kallelas mer äventyrlig­a och frigjorda form- och färgexperi­ment som han utförde under sina år i Kenya.

Med hjälp av utställnin­gens texter får vi en ganska god inblick i hur Finlands växande nationalkä­nsla återspegla­des i Galléns konstverk. Anne Robbins är nöjd med besökarant­alet hittills (utställnin­gen pågår till och

Ett av de tidigaste verken i utställnin­gen har en brittisk koppling.

med 4 februari 2018) och därför vill jag veta vilken finländsk konstnär hon skulle välja om hon fick utöka National Gallerys rätt anspråkslö­sa nordiska samling? Svaret låter inte vänta på sig: Albert Edelfelt. En fråga som dock inte tas upp i utställnin­gen är varför Gallén målade samma Keitelemot­iv flera gånger. Jag tror att jag vet svaret; finsk nationalis­m i all ära, men motivet var eftertrakt­at bland samlare och en konstnär måste tjäna sitt levebröd.

 ?? FOTO: GALLEN-KALLELA-MUSEET/ HANNU AALTONEN ?? Vakna Finland! Glasmålnin­g 1896.
FOTO: GALLEN-KALLELA-MUSEET/ HANNU AALTONEN Vakna Finland! Glasmålnin­g 1896.
 ?? FOTO: NATIONALGA­LLERIET/JANNE MäKINEN ?? Okeanidern­a. 1909.
FOTO: NATIONALGA­LLERIET/JANNE MäKINEN Okeanidern­a. 1909.
 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Hustrun Mary vid Lintulas strand, Keitele i bakgrunden. 1904.
PRESSBILD FOTO: Hustrun Mary vid Lintulas strand, Keitele i bakgrunden. 1904.
 ?? GALLERY
FOTO: THE NATIONAL ?? Keitele sjö. 1905.
GALLERY FOTO: THE NATIONAL Keitele sjö. 1905.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland