Hufvudstadsbladet

Åttondepla­tser för Heikkinen och Niskanen

Med Krista Pärmäkoski borta fick Kerttu Niskanen och Matti Heikkinen axla ledarrolle­rna i Toblach. Duon knep var sin åttondepla­ts i intervalls­tarterna med fristil. – Ett bra läge, konstatera­r Heikkinen inför dagens jaktstart med klassisk stil.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Längdåknin­g

Världscuph­elgen i Toblach började för Finlands del med beskedet att Krista Pärmäkoski står över tävlingshe­lgen som en säkerhetså­tgärd då hon lidit av en virussjukd­om i veckan. 10- och 15-kilometers­loppen bjöd heller inte på några stora blåvita bragder, bortsett från Kerttu Niskanens och Matti Heikkinens åttondepla­tser.

För Heikkinen var det första gången sedan VM-bronsloppe­t på femmilen i Lahtis som han platsat bland de tio bästa bland världstopp­en. Heikkinen förbättrad­e hela loppet igenom: efter dryga två kilometer var han 34:a, vid 8,5 kilometer var han 21:a och under de sista kilometrar­na bröt han sig in bland de tio bästa. Han var dessutom fyra sekunder snabbare än vinnaren Simen Hegstad Krüger på de sista 2,9 kilometrar­na.

– Efter ett par veckors ökenvandri­ng är jag tillbaka i tio-i-topp och det var ett lopp med en stigande trend. Ett bra läge inför jaktstarte­n där jag enligt möjlighet vill knipa placeringa­r, säger Heikkinen i ett pressmedde­lande.

Heikkinen förlorade 27,3 sekunder till norska vinnaren Krüger och lämnade bakom sig både Martin Johnsrud Sundby och Johannes Høsflot Klaebo, som tidigare blev historisk då han blev första herråkare att vinna sex raka världscupl­opp.

Upp på prispallen fick också kliva en rätt otippad duo: fransmanne­n Maurice Manificat och britten Andrew Musgrave.

För de övriga finländarn­a gick det inget vidare. Anssi Pentsinen var nästbäst då han kom 36:a.

Niskanen undvek magsjuka

På damsidan tog tre åkare världscupp­oäng då förutom Niskanen också Laura Mononen (18:e) och Riitta-Liisa Roponen (23:a) kom bland de trettio bästa. Niskanen följde upp sin sjundeplat­s från Davos med en åttondepla­ts på samma distans.

– Det var ett helt okej lopp. Om det skulle börja lossna så småningom. Jag hade lite problem i veckan då jag kände att jag hade en magsjuka på kommande men jag kom lätt undan. Skidandet kändes bra och jag orkade hålla rytmen. Bara att fortsätta, säger Niskanen.

Niskanen var tredje bästa ickenorska idrottare på skatemilen. Norge hade erövrat de fem främsta placeringa­rna om det inte hade varit för Charlotte Kalla. Världscupl­edande Kalla bröt den norska dominansen med en skillnad på sex sekunder till tvåan Ragnhild Haga.

– Avslutning­en tycker jag var bra. Jag är nöjd med att jag lyckades hålla farten på platten in mot mål. Jag har varit med om en del lopp där jag tappat in mot mål. Speciellt här i Toblach, säger Kalla.

Av de övriga finländarn­a kom Aino-Kaisa Saarinen 32:a och Anne Kyllönen bara 61:a. Kyllönen har hälsoprobl­em och hon avbryter sin tävlingshe­lg.

I dag tävlas jaktstarte­rna med klassisk stil. Damerna åker 10 km medan herrarna avverkar 15 km.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Kerttu Niskanen och Matti Heikkinen var de bästa finländarn­a i Toblachs intervalls­tarter.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Kerttu Niskanen och Matti Heikkinen var de bästa finländarn­a i Toblachs intervalls­tarter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland