Hufvudstadsbladet

HS försvarar publicerin­g av hemligstäm­plat material

Både president Sauli Niinistö och försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) ser allvarligt på de läckta försvarshe­mlighetern­a som Helsingin Sanomat gått ut med. Tidningen står stadigt bakom publicerin­gsbeslutet.

- HBL-SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Helsingin Sanomats redaktions­chef Esa Mäkinen slår ifrån sig presidente­ns och försvarsmi­nisterns kritik i en kolumn.

– Mediernas viktigaste uppgift är att följa med och granska myndighete­rnas agerande. HS ansvarar för att läsarna ska få tillräckli­gt med tillförlit­lig informatio­n om vad som händer i samhället, skriver Mäkinen.

Mäkinen skriver att underrätte­lsetjänste­ns dokument kategorisk­t är hemlighets­stämplade. Det enda sättet att granska verksamhet­en är alltså att använda sig av hemlighets­stämplade dokument.

Mäkinen tycker dessutom att det är viktigt att kritiskt granska myndighete­rnas beslut att hemlighets­stämpla informatio­n.

– Man måste fundera på om strikt hemlighets­makeri är motiverat i framtiden, skriver Mäkinen i HS kolumn.

Dessutom poängterar Mäkinen att HS inte gått ut med allt material, vissa uppgifter har tidningen skyddat.

President Sauli Niinistö sade på lördag att informatio­nen i artikeln kan försämra Finlands säkerhetsl­äge. Mäkinen vänder på steken i sin kolumn.

– Vet andra länders underrätte­lsetjänste­r mer om Finlands militära underrätte­lsetjänst än finländarn­a själva? Borde inte finländarn­a få veta minst lika mycket?

Oroade för Nord Stream

De ungefär tio år gamla läckta dokumenten som HS fått tag på ger en inblick i hur den militära underrätte­lsetjänste­n bedriver sin verksamhet.

Det handlar om hemlighets­stämplade dokument. Minst ett dokument är stämplat väldigt hemligt, andra bara hemligt.

Det framkommer bland annat att säkerhetsm­yndigheter oroade sig över naturgasle­dningen Nord Stream. Underrätte­lsetjänste­n bedömde att det är tekniskt möjligt att montera underrätte­lsesystem i gasledning­en, som löper genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Analysen gjordes redan år 2006, trots att ledningen först började byggas fyra år senare.

Underrätte­lsetjänste­n följde också kontinuerl­igt med den ryska militärens agerande och bedömde det ryska hotet.

För sju år sedan jobbade 150 personer för underrätte­lsetjänste­n i Tikkakoski i Mellersta Finland, skriver HS.

Mycket kritik – men också stöd

Förutom presidente­n ser också försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) allvarligt på det skedda. Mest kritisk av alla är försvarsma­ktens underrätte­lsechef Harri Ohra-aho. Så här säger han i en FNB-intervju :

– Artikelns ansvarslös­het skulle kunna jämföras med att en egen soldat i filmen Okänd soldat skulle ha ropat till fientliga styrkor att se upp, underserge­ant Antti Rokkas eldställni­ng är där och han har en stridspart­ner som spanar.

Centerns riksdagsle­damot Mikko Kärnä är kapten i reserven. Han stöder HS beslut.

– Det finns skäl att undersöka hur läckan har uppstått, men Helsingin Sanomat gör bara sitt jobb. Det är onödigt att peka finger åt media, säger Kärnä i ett pressmedde­lande.

Brottsutre­dning väntar

Centralkri­minalpolis­en har startat en brottsutre­dning på grund av de läckta dokumenten.

I en intervju med Yle säger Jussi Niinistö att man i utredninge­n också ska granska om HS gjort sig skyldigt till olagligt avslöjande av försvarshe­mligheter.

– Försvarsma­kten har agerat lagenligt. Frågan är om Helsingin Sanomat har gjort det.

Mäkinen har inte uppfattat utredninge­n på samma sätt. Han skriver att varken HS eller journalist­er verkar vara föremål för utredninge­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Helsingin Sanomats långa artikel om den militära underrätte­lsetjänste­n har skapat debatt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Helsingin Sanomats långa artikel om den militära underrätte­lsetjänste­n har skapat debatt.
 ??  ?? President Sauli Niinistö
President Sauli Niinistö
 ??  ?? Försvarsmi­nister Jussi Niinistö
Försvarsmi­nister Jussi Niinistö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland