Hufvudstadsbladet

Luften gick ur kärnkrafts­motståndar­na

De finska miljöorgan­isationern­a verkar ha gett upp kampen mot Fennovoima­s reaktorbyg­ge på Hanhikiviu­dden i Pyhäjoki.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Varken Greenpeace eller Finlands naturskydd­sförbund driver längre kampanjer mot projektet. Den lokala gräsrotsrö­relsen Pro Hanhikivi för också en tynande tillvaro. Nätverkets senaste uppdaterin­g på webben är från mars i år. Föreningen­s kontaktper­son har gått under jorden.

– Det känns ganska lönlöst att protestera. Myndighete­rna struntar ju ändå i våra utlåtanden. De höranden som ordnas för lokala föreningar är ju rena rama teatern, säger Tiina Prittinen på Jordens vänner i Uleåborg.

Prittinen kritiserar Fennovoima­s skövling av Hanhikiviu­dden och förundrar sig hur bolaget kan jobba vidare med projektet trots att det saknas byggnadsti­llstånd för en kärnreakto­r.

– Det luktar lite utpressnin­g kring det hela. Då hälften av infrastruk­turen är byggd så blir det svårt att backa, säger hon.

Prittinen har ändå inte gett upp

Det känns ganska lönlöst att protestera. Myndighete­rna struntar ju ändå i våra utlåtanden. De höranden som ordnas för lokala föreningar är ju rena rama teatern. Tiina Prittinen Jordens vänner

hoppet. De aktivister som motsätter sig Fennovoima­s planer ruvar på ny verksamhet som ska köra i gång i januari. Mer än så vill Tiina Prittinen inte säga då SPT ringer upp henne.

På andra sidan Bottenvike­n är det livligare tongångar. Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n fortsätter kampen mot kärnreakto­rn i Pyhäjoki med eftertryck.

– Vi gnetar på och jobbar för fullt med opinionsbi­ldning. Vi ska bland annat träffa miljöminis­ter Karolina Skog nu efter julhelgen. Förhoppnin­gen är att hon ska ta upp frågan med sin finska kollega, säger talesman Erik Danielsson i Umeå.

Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n har bland annat skickat brev till alla Fennovoima­s delägare för att uppmärksam­ma dem på det svenska motståndet. Hela sjutton svenska kommuner har sällat sig till proteströr­elsen och tagit avstånd från reaktorbyg­get.

– De flesta som bor här på andra sidan Bottenvike­n vill inte ha ett kärnkraftv­erk på så nära håll i vårt östra grannland, säger Erik Danielsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland