Hufvudstadsbladet

Sök hjälp i tid när vardagen blir övermäktig

-

Sexåriga Nelly har alltid varit ett aktivt och impulsivt barn. Därför har hon numera en integrerad specialpla­ts i en mindre förskolekl­ass än den som först var tilltänkt. Samtidigt som Nelly började i nytt dagis höll dessutom mamma och pappa på att separera efter en tung, orolig och utdragen fas.

– Det var en oerhört jobbig period. Jag blev deprimerad och inskriven på sjukhus, säger HeidiJessi­ca Lahola.

Den viktigaste insikten efter att ha tagit varvet via botten var kanske att en förälder i tid ska erkänna när det blir för mycket. Och att hon ska söka hjälp där den finns. Det var med den lärdomen i bagaget som Heidi-Jessica Lahola reagerade då hon i våras såg en annons för ett av Folkhälsan­s Familjekra­ft-läger flimra förbi i det sociala medieflöde­t. Hon sökte, och fick plats.

Men krokarna för att få hjälp är ofta onödigt många, säger Katarina Fagerström, sakkunnig i förebyggan­de barnskydd på Folkhälsan. För att få någon hjälp alls krävs det vanligen att familjerna måste ta vägen via barnskydde­t.

– Många av de familjer som deltar i vår verksamhet är trötta, de har inte möjlighet eller råd att hålla semester. De behöver egentligen bara en paus och lite stöd för att orka vidare.

Lägersemes­tern var inte avgörande för att Heidi-Jessica Lahola i dag kan andas lugnare, men den blev en vändpunkt.

– Jag tror alla föräldrar har en inbyggd rädsla för att erkänna sin svaghet. Men jag har lärt mig av med den skammen och jag hoppas andra gör lika.

 ??  ?? Heidi-Jessica Lahola har lärt sig flera saker under det år hon i stort sett ensam har skött en vardag med ett utmanande barn. En är att också en mamma ska vidkännas sina gränser, och våga söka hjälp.
Heidi-Jessica Lahola har lärt sig flera saker under det år hon i stort sett ensam har skött en vardag med ett utmanande barn. En är att också en mamma ska vidkännas sina gränser, och våga söka hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland