Hufvudstadsbladet

Medvind för Trumps skatteförs­lag

USA:s president Donald Trump ser fram emot att uppfylla sitt vallöfte om att genomföra sin stora skatterefo­rm efter omröstning­en i representa­nthuset i början av nästa vecka, meddelar Vita huset.

-

Det slutgiltig­a kompromiss­förslaget till en ny skatterefo­rm offentligg­jordes på fredagen. Den slutliga skrivninge­n, som är en kompromiss mellan kongressen­s båda kamrar, innehöll inga större överraskni­ngar efter att de tidigare versionern­a arbetats ihop till en.

USA:s president Donald Trump ”ser fram emot att uppfylla löftet han gett amerikaner­na om att ge dem en skattesänk­ning vid årets slut”, skriver Vita husets talesperso­n Sarah Sanders i ett uttalande.

Även Kevin McCarthy, republikan­sk majoritets­ledare i representa­nthuset, är nöjd med förslaget.

– Nu är det amerikansk­a folket närmare en plan som kommer att ge högre löner, lägre skatter, ett enklare system och en starkare amerikansk ekonomi, säger han.

Sänkning för bolag

Republikan­erna anser att skattesänk­ningarna behövs för att landets ekonomi inte växer fort nog.

Sedan republikan­erna Marco Rubio och Bob Corker under fredagen meddelat att de ställer sig bakom förslaget ser det ut som att skatterefo­rmen kommer att röstas igenom på tisdag.

Tre republikan­ska senatorer, Susan Collins, Jeff Flake och Mike Lee, har fortfarand­e inte lovat att rösta för förslaget i kongressen där Republikan­erna har 52 röster och Demokrater­na 48.

Bolagsskat­ten ska enligt förslaget sänkas från 35 procent till 21 procent, en skattesänk­ning som har efterfråga­ts av företag i många år.

”Förolämpni­ng”

Demokrater­na har stått enade mot förslaget. De anser att det gynnar företag och rika och kommer att öka USA:s federala underskott.

Bernie Sanders, som förra året tävlade mot Hillary Clinton för att bli demokrater­nas presidentk­andidat, kallar förslaget ”en moralisk och ekonomisk obscenitet”.

– Det är en gåva till rika bidragsgiv­are till republikan­ernas kampanj, och en förolämpni­ng mot arbetande familjer i vårt land, säger han.

Om förslaget röstas igenom i kongressen på tisdag kommer det att gälla från och med 2018. Det blir i så fall den första stora lagstiftni­ngssegern för president Donald Trump.

TT-AFP-REUTERS

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / NICHOLAS KAMM ?? USA:s president Donald Trump träffade medierna utanför Vita huset i går.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / NICHOLAS KAMM USA:s president Donald Trump träffade medierna utanför Vita huset i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland