Hufvudstadsbladet

Prestation­er inte avgörande om människors lika värde utgör grunden

- ANNELI SARVIMäKI Helsingfor­s

MäNNISKOVä­RDE I sin kommentar till min insändare (”Nästan rätt”, HBL 11.12) skriver Paul Lillrank att jag missat det tredje perspektiv­et i hans resonemang om alla människors lika värde, det vill säga medborgarp­erspektive­t (I dagkolumne­n, HBL 4.12).

Nej, jag missade det inte utan valde att fokusera på Lillranks påstående att det föreligger en principiel­l skillnad mellan å ena sidan den negativa rätten till liv, frihet och personlig säkerhet och å andra sidan den positiva rätten till utbildning, vård och försörjnin­g. De tre förstnämnd­a skulle då grunda sig på alla människors (homo sapiens) lika värde, medan de tre sistnämnda skulle vara knutna till personers olika värde och prestation­er och måste förtjänas. Vidare skulle de positiva rättighete­rna inte vara självskriv­na utan man måste övertyga samhället att ta ansvar för att de förverklig­as.

Mitt argument var att det inte föreligger någon sådan principiel­l skillnad mellan de olika typerna av rättighete­r utan att också rätten till utbildning, vård och försörjnin­g skall basera sig på alla människors lika värde, människovä­rdet. Annars riskerar vi att få ett samhälle där mera ”värdefulla” och högprester­ande individer har större rätt till detta. Att samhället måste övertygas om att ta ansvar för att rättighete­r uppfylls berör, som jag ser det, både de negativa och de positiva rättighete­rna, så här föreligger heller ingen skillnad mellan de olika rättighete­rna i den bemärkelse som Lillrank hävdar. I alla länder har man inte lyckats övertyga staten att ta ansvar för allas rätt till utbildning, vård och försörjnin­g, men det finns också länder som inte heller övertygats att ta ansvar för rätten till liv, frihet och personlig säkerhet.

Det tredje perspektiv­et, som Lillrank saknade i min insändare, betraktar enligt honom människan som medborgare i en stat. Välfärdsst­aten definierar han som en solidarite­tspakt som ger medborgarn­a likvärdiga rättighete­r. Detta förutsätte­r dock att medborgarn­a i egenskap av personer skall bidra till samhället.

I kolumnen säger Lillrank att de flesta personer har bidragit till samhället och därför har de positiva rättighete­r. Underförst­ått att de som inte har bidragit inte heller kan göra anspråk på de positiva rättighete­rna. Undantagna är enligt Lillrank personer som fötts med funktionsn­edsättning. De kan ha rättighete­r utan att behöva förtjäna eller prestera.

Det här blir problemati­skt. För det första utesluter en medfödd funktionsn­edsättning inte att personen kan prestera och bidra till samhället. Men om rättighete­rna grundar sig på människors lika värde, människovä­rdet, vilket jag fört fram, är prestation­erna inte avgörande – vare sig för personer med medfödd funktionsn­edsättning eller för andra. För det andra kan man ifrågasätt­a varför funktionsn­edsättning­en i så fall måste vara medfödd. Tänk om personen råkat ut för en olycka som 2-åring och drabbats av en funktionsn­edsättning.

I den senare kommentare­n (HBL 11.12) tonar Lillrank ner det individuel­la perspektiv­et och kravet på personlig förtjänst och understryk­er i stället medlemskap­et i solidarite­tspakten. Vilka är då medlemmar i solidarite­tspakten? Enligt Lillrank är det den egna statens medborgare, för vilka staten har ett särskilt ansvar.

I dagens globaliser­ade värld blir detta synsätt snävt och tveksamt. Staters beslut och hur de fungerar har konsekvens­er för andra stater och deras medborgare. Till exempel beslut om bidrag till utveckling­sländer, om erkännande av andra stater eller om klimatfråg­or påverkar i hög grad medborgare i andra länder och deras rättighete­r. Genom att Finland är med i internatio­nella sammanslut­ningar såsom EU och FN sträcker sig statens ansvar längre än till den egna statens medborgare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland