Hufvudstadsbladet

Hur många arbetstill­fällen?

- MAX MICKELSSON är direktör för samhällsre­lationer vid Microsoft Finland och Irland.

● Robotar och automatise­ring ersätter människoar­bete. Den största koncentrat­ionen av industriro­botar i Finland finns på bilfabrike­n i Nystad. Frågan lyder, hur många arbetstill­fällen kunde fabriken ha ifall robotarna inte fanns? Svaret är noll. Inga arbetstill­fällen skulle existera utan dem.

Även om diskussion­en om robotskatt­en verkar intressant är den faktiskt rätt farlig då det gäller sysselsätt­ningen. I synnerhet ifall man tänker sig någon form av nationell skatt för robotar för någon global skatt verkar inte särskilt trolig.

The undercover economist, Tim Harford – som skriver utmärkta kolumner i Financial Times – skrev nyligen om robotar och produktivi­tetsparado­xen. Trots att teknologi och automatise­ring i synnerhet borde leda till ökad produktivi­tet ser man det inte i statistike­n.

Harford skriver om hur man inom teknologib­ranschen skapar hajp kring ny teknologi, men de lovade effekterna uteblir. Det finns en inbyggd optimism om att det teknologin möjliggör också förverklig­as.

● En förklaring är att vårt sätt att uppskatta och mäta produktivi­tet inte är anpassat till den digitala ekonomin. En stor del av de viktiga digitala tjänsterna är avgiftsfri­a och blir därför inte synliga i ekonomiska termer.

Vi lever nu i den fjärde industriel­la revolution­en. De teknologis­ka framstegen som drev den första revolution­en var ångmaskine­n, den andra drevs av elektricit­et, den tredje av datorn och nu den fjärde av molnteknol­ogi. Molnteknol­ogin möjliggör en nästan obegränsad räkne- och lagringska­pacitet. Artificiel­l intelligen­s och automatise­ringen skapar nya möjlighete­r.

Ett rätt allmänt påstående är att den fjärde industriel­la revolution­en kommer, på grund av molnets möjlighete­r till att skapa global skala på tjänster, att ske snabbare än de tidigare revolution­erna. Eftersom det påverkar samhällsut­vecklingen leder påståendet till att de politiska beslut som borde fattas borde ske rätt snabbt. Också jag lyfter fram detta argument i diskussion­er med beslutsfat­tare.

Frågan är ändå ifall det finns en inbyggd teknologio­ptimism i detta argument?

Inte heller i de tidigare industriel­la revolution­erna har de teknologis­ka framstegen lett till omedelbara produktivi­tetsförbät­tringar. Elektricit­eten förändrade inte den tillverkan­de industrin förrän man ändrade organisati­onsstruktu­rer, utbildning, processer – i stort sett logiken i hur man driver fabriker. Det finns forskning, bland annat av Erik Brynjolfso­n, som bevisar att endast företag som förändrade processern­a och logiken i affärsverk­samheten i början av 1990-talet drog nytta av pc-revolution­en.

● Vi känner säkert alla igen fenomenet i vardagen. Ett nytt system eller en ny app införs på arbetsplat­sen och först skapar den främst irritation. Ifall man inte satsar på kunnande och förståelse eller ändrar på existerand­e processer sker minimala eller inga produktivi­tetsföränd­ringar. Teknologin i sig leder inte till utveckling.

Den fjärde industriel­la revolution­en med bland annat automatise­ring, artificiel­l intelligen­s och robotar kräver alltså mer än teknologi. Det kräver nya affärsmode­ller, nya organisati­onsstruktu­rer, nya kompetense­r och mycket mer. Även om teknologin har potential till att skapa global skala snabbare än tidigare kan förändring­en ta mer tid än vi optimister tror.

Men precis som tidigare är de organisati­oner och nationer som står stilla eller som försöker bromsa oftast de som tillhör förlorarna i utveckling­en. De beslut som måste fattas ifall man inte vågat göra förändring­ar i existerand­e strukturer och modeller kan vara ännu svårare att fatta än om man gjort dem i tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland