Hufvudstadsbladet

Bubblan sprack och hallen säckade ihop: ”Det fanns aldrig någon budget”

Säsongerna 2015 och 2016 brände den ryskfinans­ierade Vandaklubb­en Legirus Inter uppskattni­ngsvis 600 000 euro i fotbollens division 3 och 4. Men pengarna tog slut och till råga på allt kollapsade hemmahalle­n. Den dystra historien blottlägge­r samtidigt ett

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

År 2015 äntrade Legirus Inter den finländska fotbollssc­enen som en virvelvind. Laget tog Vandalaget Kopses plats i division 4 och steg direkt till division 3. I fjol dominerade laget i division 3 och hade målskillna­den 105–13. Fotbollstv­åan kallade.

Med bara farten vann Legirus Regions Cup och kvalade in till gruppspele­t i den finska cupen.

Det var egentligen inte konstigt, med tanke på att laget hade tolv utländska spelare och en halvproffs­ig verksamhet. Legirus tränades av Premier League-laget Evertons tidigare assisteran­de tränare Tito Garcia Sanjuan och siktade mot fotbollsli­gan. Det var då. I oktober 2017 var allt som återstod en klubb på ruinens brant och en söndrig hemmahall.

Klubbens tidigare ordförande Jari Kurittu sitter på sin arbetsplat­s i Legirus Arena och skakar på huvudet. Kurittu flyttade från JäPS till Legirus Inter för ett år sedan och var inte med under åren då pengar fanns i överflöd. Han uppskattar att klubben brände 600 000 euro under två år i division 4 och 3. Tränaren fick en lön som är bättre än vad många ligatränar­e tjänar, säger Kurittu.

– Problemet med den här föreningen var att det aldrig fanns någon budget eller klara planer, utan bara pengar. Det var ett otroligt stort problem. Man ville nå stora framgångar snabbt, säger Kurittu.

– Det fanns mycket pengar som användes ansvarslös­t. Man trodde kanske att pengarna bara fanns och att de aldrig skulle ta slut. Det var en villfarels­e.

Ryska intresset upphörde

Och visst tog pengarna slut – väldigt plötsligt. Ännu i februari i år såg det bra ut. Legirus Inter vann över TPS i den finska cupen. Hemma mot FC Inter spelade Legirus strålande, men förlorade med uddamålet.

Men Legirus enda finansiär – enligt Kurittu en rysk affärsman – var inte längre intressera­d av att skjuta till pengar.

– Jag fick flera gånger höra att det kanske skulle komma pengar. Till slut ilsknade jag till. Det går inte att bedriva en verksamhet under sådana premisser, säger Kurittu.

Legirus tvingades sparka tränaren och en hel del spelare för att dra ner på kostnadern­a.

– En och en halv vecka innan säsongssta­rten i division 2 hade laget ingen tränare. Det kändes fruktansvä­rt.

Men Legirus kavlade upp ärmarna och klarade säsongen med hedern i behåll. En amatörsats­ning och en budget på 60 000 euro räckte till fjärde plats i a-gruppen i division 2.

Men sedan var det roliga slut. För några veckor sedan lade Legirus ner verksamhet­en. Satsningen var inte längre hållbar.

– Det var bara att inse faktum. Vi hade behövt 140 000 euro och vi såg inga sponsorer på horisonten, säger Kurittu.

Till slut var det gamla obetalda skulder som fick bägaren att rinna över. Laget lyckades inte skrapa ihop hälften av summan man bränt i division 4 två år tidigare.

Strukturel­lt problem

Legirus Inter var inte ett unikum – det finns många klubbar som håller sig flytande tack vare en stark bidragsgiv­are. FC Inter har Stefan Håkans, SJK har Raimo Sarajärvi och KuPS har Ari Lahti, som några exempel.

Utan finansiäre­rnas djupa fickor skulle klubbarna ha det svårare.

Lahti kandiderar för att bli Bollförbun­dets ordförande. Då han fick frågan om han är beredd att sälja

Man trodde kanske att pengarna bara fanns och att de aldrig skulle ta slut. Det var en villfarels­e. Jari Kurittu Legirus Inters tidigare ordförande

sina aktier i KuPS om han blir vald svarade han att inte är det, eftersom klubben inte skulle klara sig.

HJK är ett av undantagen. Helsingfor­sklubben står på egna ben och visar upp goda resultat år efter år. För de flesta andra är fotbollen en förlustaff­är. Är det inte ett problem att bara ha en finansiär? – Enligt mig är det den finländska fotbollens största strukturel­la problem. Risken är för stor om man bara klarar sig tack vare en gudfader som finansiera­r verksamhet­en, säger Kurittu. Vad hade du gjort annorlunda om du hade kommit in i Legirus Inter i ett tidigare skede? – Det är alltid lätt att vara efterklok. Jag vet inte om jag hade klarat av att hålla huvudet kallt med pengasummo­rna runt mig, men förhoppnin­gsvis hade jag gjort det. Jag hade satsat på att först bygga upp strukturer­na, gjort hållbara planer och budgetar. Man ska inte bli fartblind, det är inte raketfysik det handlar om. Kurittu funderar en stund. – Jag vill citera någonting jag hört av HJK: Organisati­onen ska alltid vara steget före det idrottslig­a. Om man tänker på den finländska fotbollen är situatione­n tyvärr tvärtom, det idrottslig­a styr organisati­onen, som måste kämpa för att hålla huvudet ovanför ytan. Det är väldigt sällan som en stark organisati­on klarar av att stegvis förbättra idrottsver­ksamheten, säger Kurittu.

Illdåd och hallkollap­s

Det sista kapitlet i Legirus Inters historia är kanske det sorgligast­e. Samtidigt som klubben gick under pyste luften ur hemmaarena­n, övertrycks­hallen Legirus Arena.

Kurittus teori är att en stor snömassa pressade ner taket, som till slut nådde ribbhörnet på ett mål. En repa i taket uppstod och taket kollapsade. Det tog en månad och kostade cirka 100 000 euro att åtgärda problemet.

Då hallen blåstes upp igen stod det klart att någon brutit sig in i arenan och gjort upp eld på konstgräsm­attan. Just nu tvistar hallbolage­t med försäkring­sbolaget om sabotage kunde ha orsakat kollapsen.

Kurittu går runt i hallen med blicken nedslagen. Han letar efter märken i gräset. Till slut stannar han upp och pekar med hela handen.

– Här hade de bränt in ett hakkors och på ett annat ställe hade de också gjort upp eld. Nu vet vi i varje fall att konstgräs smälter, det brinner inte upp, säger Kurittu med ett uppgivet skratt.

Kurittu är fortfarand­e aktiv i hallbolage­t, som inte är sammankopp­lat med Legirus Inter. Han säger att hallbolage­t mår bättre efter att Legirus gick omkull. Det frigjorde sponsorpen­gar. Var det en lättnad att sätta punkt för Legirus sista kapitel? – Det var det för mig personlige­n. Jag satsade all min tid och energi och det är en stor tyngd som har släppts från mina axlar, säger Kurittu, som kommer att fortsätta arbeta inom en annan klubb.

– Fotbollen är en drog för mig och jag kommer aldrig att bli fri från beroendet.

 ??  ?? Övertrycks­hallen Legirus Arena låg nere i en månad efter att taket rasat in. Nu har hallen öppnat igen.
Övertrycks­hallen Legirus Arena låg nere i en månad efter att taket rasat in. Nu har hallen öppnat igen.
 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? Jari Kurittu fick en otacksam uppgift och lyckades inte reda upp oredan inom Legirus Inter.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT Jari Kurittu fick en otacksam uppgift och lyckades inte reda upp oredan inom Legirus Inter.
 ?? Foto: sebastian backman/sPt ??
Foto: sebastian backman/sPt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland