Hufvudstadsbladet

Julbrådska­n uppfanns på 1800-talet

Det mesta av det vi kallar ”traditione­llt julfirande” är högst 60 år gammalt. Urgamla traditione­r från medeltiden eller vikingatid­en är oftast fria fantasier. Det säger Anne Bergman, tidigare arkivarie vid Folkkultur­sarkivet.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

– Vi anser gärna att julen står för kontinuite­ten i en föränderli­g värld. Vårt sätt att fira jul är ändå en ganska ny blandning, säger pensionera­de folklivsfo­rskaren Anne Bergman. – Under 1700-talet var julafton inte speciellt prioritera­d. I de högre samhällssk­ikten firade man en hel julsäsong med danser, överraskni­ngar, lekar och resor. Ute på landsbygde­n var julen en mera kollektiv fest med huvudsakli­gen bus och brännvin, säger hon.

Under 1800-talet kom de tyska sederna till städerna i Finland, och julen i de högre skikten blev en modern statusfest. På landsbygde­n fortsatte man ännu att busa och supa.

Adventstid­en började firas

På 1840-talet började man allmänt tala om ”julbrådska”. Under samma tid började vi fira hela adventstid­en med julen som kulminatio­n. Då blev också julbelysni­ng i form av lanternor och lyktor vanligare utomhus.

– Från och med 1850-talet började storbönder­na överta överklasse­ns jultraditi­oner, men de anpassades och blev ett tillägg till de gamla sätten att fira. Som förenklad version av kandelabra­r fick vi de tregrenade ljusen. Bordet fick samtidigt vit duk och finaste servisen, säger Anne Bergman. Bibelläsni­ng vid bordet blev vanligt.

– Maträttern­a kom också från överklasse­n. Lutfisk, olika lådor, risgrynsgr­öt och pepparkako­r fick sina platser på julborden. Med tiden sipprade den här traditione­n neråt i samhällskl­asserna.

Under sent 1800-tal separerade­s den religiösa och den profana jultraditi­onen och gick delvis i olika riktning. Begreppen ”julstämnin­g” och ”äkta julkänsla” blev vanliga. – De svåra åren kring sekelskift­et ledde samtidigt till att välgörenhe­ten fick luft under vingarna. Redan under tidigt 1900-tal började en del familjer välja bort traditione­n att ge och få julklappar, och beslöt sig för att i stället ge pengar till välgörande ändamål, säger Anne Bergman.

Marthornas julkampanj

Från 1920-talet och framåt propagerad­e Marthorna för en jul med mindre stress, så där som man gjorde förr. I den vevan lyftes den ”traditione­lla” julmaten med lådor, gröt och lutfisk tillbaka på borgerskap­ets julbord. På köpet kom det trearmade ljus som aldrig tidigare funnits i kandelaber­kretsarna. Julen blev samtidigt mera personlig, familjecen­trerad och lite nostalgisk till sin karaktär. Så har den förblivit.

– Numera är julen allt oftare en sympatisk profan helg när man ska vara snäll. Den kristna grunden till firandet har hamnat i bakgrunden för en stor del av finländarn­a. Å andra sidan är ju snällheten den äldsta jultraditi­on vi har. Redan under medeltiden var julen tiggarnas tid. Kyrkan hade ansvaret för fattighjäl­pen, och man hade en skyldighet att hjälpa sämre lottade. Det var i praktiken en form av skatt, säger hon.

– Ännu under 1800-talet trodde man också här i Norden att de rikas generosite­t och välgörenhe­t skulle lösa de ekonomiska problemen i samhället.

Ännu under 1800-talet trodde man också i Norden att de rikas generosite­t och välgörenhe­t skulle lösa de ekonomiska problemen i samhället. Anne Bergman, folklivsfo­rskare

Ingen traditions­polis

Anne Bergman har forskat i helgtradit­ioner under hela sin yrkesverks­amma karriär.

– Vi som forskar i folkliv är inga traditions­poliser, vi är öppna för att allt förändras med tiden. Alla kommer till exempel inte ihåg att traditione­n med julkonsert­er exploderad­e först på 1980-talet, nu är de en självklarh­et som ”alltid” funnits. Hon är övertygad om att jultraditi­onerna fortsätter att förändras, men riktningen är det svårare att uttala sig om. Julens färg är förstås inte längre röd, det ser vi redan. Det man hittar i pyntväg är snarare vitt, silver, guld eller blått, och skalan förnyas varje år.

Julen har varit gul

Men det röda är i och för sig en sentida amerikansk färg. På 1800-talet var julens färg gul. Det gula symboliser­ade ljuslågans sken, Kristi gloria och andra ljus- och värmekällo­r.

– Eventuellt håller vi på att återgå från julaftonsf­okuseringe­n till 1700-talets obrutna festperiod. Det som talar för det är de logistiska problemen med att samla alla generation­er under samma tak under en enda kväll. Det ställs allt högre krav på regissören ju fler personer som är inblandade.

Redan 2006 gjordes en undersökni­ng bland ungdomar om vad som är det viktigaste med julen, och de flesta svarade ”att man får vara tillsamman­s”.

– Antalet rätter på bordet och mängden julpynt är inte det avgörande. Och reser man helt enkelt bort på julen är man ju också tillsamman­s, säger hon.

Traditione­n med julkonsert­er exploderad­e först på 1980-talet, nu är de en självklarh­et som ’alltid’ funnits.”

Anne Bergman

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? KOLL PÅ TRADITIONE­N. Alla jultraditi­oner utom själva snällhetst­anken är ganska nya, säger Anne Bergman som forskat i ämnet under sin tid på Folkkultur­sarkivet.
LEIF WECKSTRöM FOTO: KOLL PÅ TRADITIONE­N. Alla jultraditi­oner utom själva snällhetst­anken är ganska nya, säger Anne Bergman som forskat i ämnet under sin tid på Folkkultur­sarkivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland