Hufvudstadsbladet

Sankt Nikolaus

-

● Nikolaus av Myra eller Nikolaus Undergörar­en föddes cirka 280 i Patara (senare Arsinoe) i Lykien i Turkiet. Han dog 6 december 343 i Myra.

● Som ärkebiskop av Myra i nuvarande Turkiet vördas Nikolaus som helgon i katolska kyrkan, östortodox­a kyrkan och orientalis­k-ortodoxa kyrkan, med festdag 6 december.

● Som präst for Nikolaus till Jerusalem för att bli eremit, men återvände till sin hemstad där han blev ärkebiskop. Under kejsarna Diocletian­us och Maximianus förföljels­er mot de kristna satt han i fängelse. När Konstantin den store kom till makten frigavs han.

● Det var för sin givmildhet Nikolaus blev mest känd. Han räddade döttrarna till en skuldsatt man från prostituti­on genom att i tre nätter i rad kasta in väskor med guld till dem, en berättelse som ligger till grund för traditione­n med Sinterklaa­s, Santa Claus och jultomten som skapades på 1500-talet.

● Efter sin död begravdes han först i Myra, men relikerna fördes senare till Bari i Italien. Kulten var till en början koncentrer­ad till Grekland, men spreds senare till övriga Europa. Nikolaus är Greklands, Serbiens, Makedonien­s och Rysslands skyddshelg­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland