Hufvudstadsbladet

Slagkrafti­g tolkning av en finländsk Rachmanino­v

Antti Siirala stod för en övertygand­e tolkning av Selim Palmgrens andra pianokonse­rt, Floden, som äntligen hördes i Musikhuset.

- MATS LILJEROOS

■ Det var verkligen på tiden att man fick höra en av Selim Palmgrens pianokonse­rter i Musikhuset. De på sin tid så populära konsertern­a har av någon outgrundli­g anledning fallit bort från den gängse inhemska repertoare­n och så även den populärast­e av de fem, nr 2, Floden, den internatio­nellt mest framförda finländska pianokonse­rten genom tiderna.

Den uppvisar ett närapå oemotstånd­ligt sug i melodiken och harmoniken och även Sibelius tvangs kapitulera och noterade 15.10.1913 i dagboken: ”I förrgår Palmgrens geniala Floden.” Några ursibelian­ska vändningar i engelskt horn kan ha fått honom extra vänligt stämd, men framför allt torde han ha beundrat Palmgrens flyhänt idiomatisk­a sätt att skriva för piano.

Och så värst mycket mer sensitivt och slagkrafti­gt tolkad än nu av Antti Siirala kan man knappast tänka sig solostämma­n, som lär vara det närmaste Rachmanino­v en finländsk tonsättare kommit. Siirala brände inte sitt krut för tidigt, utan bidade sin tid och ökade successivt på intensitet­sgraden och sällan har man väl hört den inte helt oproblemat­iska slutstegri­ngen så övertygand­e gestaltad.

Naturligt musikalisk­t flöde

En viktig andel häri hade självfal let även Kazuki Yamada, som gästade HSO för andra gången inom tre år och tycks höra till den dirigentty­p som med sin blotta närvaro får musikerna på gott humör. Yamada hade gjort sin hemläxa föredömlig­t grundligt, samarbetet med Siirala föreföll friktionsf­ritt och det musikalisk­a flödet tilläts välla fram medelst naturliga tempon och rubatering­ar.

En skojig detalj var förstås att Jan Söderblom, som nyligen gjort den andra helhetsins­pelningen någonsin av Palmgrenko­nserterna (med Pori Sinfoniett­a, Henri Sigfridsso­n och Janne Mertanen) nu satt på konsertmäs­tarpallen, medan det förvisso är en gåta att HSO aldrig spelat in Palmgrens konserter på skiva. Bara att hoppas att vi härnäst får höra dem, och Siirala, i Palmgrens mästerverk i genren; den tredje konserten Metamorfos­er.

Anton Weberns op. 1, den läckert senromanti­ska Passacagli­an, var en väl vald och genomförd öppning, medan Yamada fann en massa skojiga och dramatiskt effektiva poänger i Beethovens snärtiga åttonde symfoni. Tempot i andra satsen och finalen kunde i och för sig ha varit rörligare, men det var sannerlige­n inget fel på humöret och valthornen, med förträffli­ge Ville Hiilivirta i spetsen, hade en speciellt lyckosam kväll.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Antti Siirala stod för en sensitiv och slagkrafti­g tolkning av Selim Palmgrens andra pianokonse­rt.
FOTO: PRESSBILD Antti Siirala stod för en sensitiv och slagkrafti­g tolkning av Selim Palmgrens andra pianokonse­rt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland